Економічні, соціальні та культурні права людини в умовах запобігання поширенню COVID-19 в Україні - Зозуля, О. І.; Zozulia, O. I.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-5428-4622 (Право і безпека. - 2020. - № 2 (77). - С. 156-163, 2020)
Проаналізовано теоретичні положення і правові засади запровадження і реалізації гарантій та обмежень економічних, соціальних і культурних прав людини в умовах запобігання поширенню COVID-19 в Україні, охарактеризовано сутність та особливості встановлених у зв’язку із цим протиепідемічних заходів. Обґрунтовано шляхи вдосконалення гарантій та обмежень заданих прав людини у напрямку їх комплексного законодавчого врегулювання, а також забезпечення конституційності, доцільності, пропорційності та тимчасовості протиепідемічних заходів і мінімізації обмежень прав людини з установленням особливих умов їх реалізації.

Anti-epidemic measures introduced in Ukraine to prevent the spread of COVID-19 include significant (though often implicit) restrictions on the implementation of economic, social and cultural human rights, where the issues of reasonableness and legitimacy require particular attention, when the state of emergency in Ukraine is not announced. Dialectical, formal and legal, comparative and legal, system and structural, logical and semantic and other methods of scientific cognition have been used to solve the set tasks. Theoretical provisions and legal principles of introducing and realizing guarantees and restrictions of economic, social and cultural human rights (rights to health care, safe working conditions, business activity, equal access to public service, education, sufficient standard of living, social protection, etc.) have been analyzed. in terms of preventing the spread of COVID-19 in Ukraine. The nature and features of the established anti-epidemic measures have been characterized.

Проанализированы теоретические положения и правовые основы установления и реализации гарантий и ограничений экономических, социальных и культурных прав человека в условиях предотвращения распространения COVID-19 в Украине, охарактеризованы сущность и особенности установленных в связи с этим противоэпидемических мероприятий. Обоснованы пути совершенствования гарантий и ограничений упомянутых прав человека в направлении их комплексного законодательного урегулирования, а также обеспечения конституционности, целесообразности, пропорциональности и временности противоэпидемических мероприятий и минимизации ограничений прав человека с установлением особых условий их реализации.
Economic, social and cultural human rights in the context of preventing the spread of COVID-19 in Ukraine
Экономические, социальные и культурные права человека в условиях предотвращения распространения COVID-19 в Украине
Зозуля, О. І. Економічні, соціальні та культурні права людини в умовах запобігання поширенню COVID-19 в Україні / Олександр Ігорович Зозуля // Право і безпека. - 2020. - № 2 (77). - С. 156-163. - DOI: https://doi.org/10.32631/pb.2020.2.21.
Зозуля, О. І. (2020) «Економічні, соціальні та культурні права людини в умовах запобігання поширенню COVID-19 в Україні», Право і безпека, 77(2), с. 156-163. doi: 10.32631/pb.2020.2.21.
Keywords: Конституційне право. Constitutional Law. Конституционное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; COVID-19; карантин; quarantine; права людини; права человека; human rights; обмеження; ограничения; limitation; протиепідемічні заходи; противоэпидемические мероприятия; anti-epidemic measures; законодавство; законодательство; legislation; охорона здоров’я; здравоохранение; health care; освіта; образование; education