Механізм індивідуальної злочинної поведінки пов’язаної з фальсифікацією документів - Фіалка, М. І.; Fialka, M. I. (Юридичний науковий електронний журнал. - 2019. - № 5. - С. 266-270, 2019)
Статтю присвячено проблемі механізму індивідуальної злочинної поведінки пов’язаної з фальсифікацією документів. Метою наукового дослідження обрано аналіз змісту та характеристику основних положень такого механізму. Наголошується на тому, що даний механізм містить в собі такі складові елементи як особистість злочинця, мотивацію, конкретну життєву ситуацію, прийняття рішення про вчинення злочину і сам процес його скоєння (акт поведінки). Ознаки особистості злочинця, що вчиняє фальсифікацію документів, перебувають у тісному взаємозв’язку і взаємозалежності, та виступають у цьому випадку відповідними умовами формування особистості злочинця в межах механізму індивідуальної злочинної поведінки, яка пов’язана з фальсифікацією документів. Мотивація особистості, це певний процес, в межах якого відбувається трансформація її потреб з урахуванням життєвих цінностей, особистих цілей, ідеалів та емоцій в певні мотиви, які в подальшому спонукають її до вчинення суспільно-небезпечних діянь, пов’язаних з підробленням документів. Конкретна життєва ситуація, дозволяє успішно функціонувати механізму індивідуальної злочинної поведінки особистості, яка вчиняє фальсифікацію документа. Рішення особи про вчинення фальсифікації документів, є результатом багаторівневого та складного процесу мислення, який поєднує в собі сукупність таких операцій як аналіз, синтез, порівняння, узагальнення, абстрагування тощо. Аналізуючи питання процесу скоєння фальсифікації документів, наголошується на тому, що в сучасному житті способів підроблення велика кількість і, як правило, вони різняться між собою на підставі форми існування самого документа. Так для підроблення паперового документу застосовуються одні способи, а для електронного – інші. Робиться висновок про те, що під механізмом індивідуальної злочинної поведінки, пов’язаної з фальсифікацією документів розуміють систему відповідних елементів суб’єктивного та об’єктивного характеру, які логічно пов’язані між собою в єдине ціле, взаємодіють та детермінують один одного, кінцевий результат якого – вчинення суспільно-небезпечного діяння, що характеризується фальсифікацією документу.

The article deals with the problem of the mechanism of individual criminal behavior related to the forgery of documents. The purpose of scientific research is to analyze the content and to characterize the main provisions of such mechanism. It is emphasized that such a mechanism includes such constituent elements as the perpetrator's personality, motivation, specific life situation, decision-making about the commission of the crime and the very process of its commission (act of conduct). The identity of the offender committing the forgery of documents is closely interrelated and interdependent, and in this case the appropriate conditions for the formation of the offender's personality are formed within the framework of the mechanism of individual criminal behavior that is related to the forgery of documents. Personality motivation is a certain process in which the transformation of one's needs, taking into account vital values, personal goals, ideals and emotions, into certain motives, which in turn further motivates him to commit socially dangerous acts related to forgery. Specific life situation, allows to successfully operate the mechanism of individual criminal behavior of the person who commits falsification of the document. The personsdecision to commit falsification of documents is the result of a multilevel and complex process of thinking, which combines a set of operations such as analysis, synthesis, comparison, generalization, abstraction, etc. Analyzing the issue of the process of falsification of documents, it is emphasized that in the modern life of the methods of forgery are a large number and, as a rule, they differ from each other on the basis of the form of existence of the document itself. Thus, one method is used to fake a paper document and another is used for an electronic document. It is concluded that under the mechanism of individual criminal behavior associated with falsification of documents, they understand the system of relevant elements of subjective and objective nature, which are logically interconnected, interact and determine each other, the end result of which - committing a socially dangerous act characterized by falsification of the document.

Статья посвящена проблеме механизма индивидуального преступного поведения связанной с фальсификацией документов. Целью научного исследования выбран анализ содержания и характеристика основных положений такого механизма. Отмечается, что данный механизм включает в себя такие составляющие элементы как личность преступника, мотивацию, конкретную жизненную ситуацию, принятие решения о совершении преступления и сам процесс его совершения (акт поведения). Признаки личности преступника, совершающего фальсификацию документов, находятся в тесной взаимосвязи и взаимозависимости, и выступают в этом случае соответствующими условиями формирования личности преступника в рамках механизма индивидуального преступного поведения, связанная с фальсификацией документов. Мотивация личности, это определенный процесс, в рамках которого происходит трансформация ее потребностей с учетом жизненных ценностей, личных целей, идеалов и эмоций в определенные мотивы, которые в дальнейшем побуждают ее к совершению общественно опасных деяний, связанных с подделкой документов. Конкретная жизненная ситуация, позволяет успешно функционировать механизма индивидуального преступного поведения личности, совершает фальсификацию документа. Решение лица о совершении фальсификации документов, является результатом многоуровневого и сложного процесса мышления, который сочетает в себе совокупность таких операций как анализ, синтез, сравнение, обобщение, абстрагирование и т. Анализируя вопросы процесса совершения фальсификации документов, отмечается, что в современной жизни способов подделки большое количество и, как правило, они отличаются между собой на основании формы существования самого документа. Так для подделки бумажного документа применяются одни способы, а для электронного - другие. Делается вывод о том, что под механизмом индивидуального преступного поведения, связанного с фальсификацией документов понимают систему соответствующих элементов субъективного и объективного характера, логически связанные между собой в единое целое, взаимодействуют и детерминируют друг друга, конечный результат которого - совершение общественно-опасного деяния, характеризуется фальсификацией документа.
Mechanism of individual criminal behavior related to falsification of documents
Keywords: механізм індивідуальної злочинної поведінки; фальсифікація документів; особистість злочинця; мотивація; конкретна життєва ситуація; identity of the offender; личность преступника; mechanism of individual criminal behavior; механизм индивидуального преступного поведения; falsification of documents; фальсификация документов; specific life situation; конкретная жизненная ситуация; motivation; мотивация