Місце і значення відступного у цивільному праві України - Рассказова, В. В.; Rasskazova, V. V.; ORCID: https://orcid.org/0000-0003-0887-4880 (Порівняльно-аналітичне право. - 2018. - № 5. - С. 147-149, 2018)
Стаття присвячена питанням визначення та теоретичного обґрунтування місця відступного як самостійної, порівняно нової підстави припинення зобов’язання у цивільному праві України та з’ясування значення вказаної юридичної конструкції для науки цивільного права та практики його застосування учасниками цивільно-правових відносин. Автором обґрунтовано висновок про самостійність та особливу характеристику відступного у системі підгалузі зобов’язального права, важливість вказаного інституту для врегулювання зобов’язальних правовідносин на засадах юридичної рівності та свободи договору.

The article is devoted to the questions of determination and theoretical ground of place retreat as an independent, comparatively new reason of stopping of obligation in civil law of Ukraine and ascertaining the meaning of the indicated legal structure for the science of civil law and the practice of its application by the participants of civil legal relations. The author substantiates (makes) the conclusion about the independence and special characteristics of the retreat in the system sub-branch of obligatory law, the importance of this institution of law for the settlement in the modern conditions of obligation legal relationships on the basis of legal equality and freedom of contract.

Статья посвящена вопросам определения и теоретического обоснования места отступного как самостоятельного, сравнительно нового основания прекращения обязательства в гражданском праве Украины и выяснения значения указанной юридической конструкции для науки гражданского права и практики его применения участниками гражданско-правовых отношений. Автором обоснован вывод о самостоятельности и особой характеристике отступного в системе подотрасли обязательственного права, важности указанного института для урегулирования обязательственных правоотношений на принципах юридического равенства и свободы договора.
Place and meaning of the retreat in the civil law of Ukraine
Рассказова, В. В. Місце і значення відступного у цивільному праві України [Електронний ресурс] / В. В. Рассказова // Порівняльно-аналітичне право. - 2018. - № 5. - С. 147-149. - Режим доступу: http://www.pap.in.ua/5_2018/40.pdf.
Keywords: Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; відступне; отступное; retreat; припинення зобов’язання; прекращение обязательства; cessation of the obligation; зобов’язальні правовідносини; обязательственные правоотношения; binding legal relationship