Правові обмеження у діяльності правоохоронних органів України (за матеріалами чинного законодавства) - Дедурін, Г. Г.; Dedurin, G. G. (Правоохоронна функція держави: теоретико-методологічні та історико-правові проблеми : тези доп. учасників міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 17 трав. 2019 р.). - Харків: ХНУВС, 2019. - С. 69-71, 2019)
Розбудова демократичної держави і громадянського суспільства вимагає чіткої визначеності компетенції правоохоронних органів, які мають сприяти цим процесам, захищаючи інтереси громадян. З огляду на це, надзвичайно важливим є дотримання законності правоохоронцями, недопущення будь-яких проявів зловживання владою або свавілля з їх сторони. На сучасному етапі існує ціла низка нормативно-правових актів, що регулюють діяльність правоохоронних органів, зокрема і за допомогою встановлення певних правових обмежень у їх діяльності. Аналіз чинного законодавства переконує, що обмеження є дійсно важливим елементом системи державно-правових заходів, які забезпечують дотримання законності у діяльності правоохоронних органів. Втім, на думку автора, суттєвого вдосконалення вимагає та частина нормативно-правової бази, що встановлює обмеження у діяльності Служби безпеки України та органів прокуратури.

The development of a democratic state and civil society requires clear certainty in determining the competence of law enforcement agencies, which should contribute to these processes, protecting the interests of citizens. Given this, it is extremely important that law enforcement authorities respect the law and prevent any manifestations of abuse of power or arbitrariness on their part. At the present stage, there are a number of legal acts regulating the activities of law enforcement agencies, including through the establishment of certain legal restrictions on their activities. An analysis of the current legislation shows that restrictions are a really important element of the system of state legal measures that ensure compliance with the law in the activities of law enforcement agencies. However, according to the author, a significant improvement also requires a part of the regulatory framework that sets limits on the activities of the Security Service of Ukraine and the prosecution authorities.

Развитие демократического государства и гражданского общества требует четкой определенности в определении компетенции правоохранительных органов, которые должны способствовать этим процессам, защищая интересы граждан. Учитывая это, чрезвычайно важным является соблюдение законности правоохранителями, недопущения любых проявлений злоупотребления властью или произвола с их стороны. На современном этапе существует целый ряд нормативно-правовых актов, регулирующих деятельность правоохранительных органов, в том числе посредством установления определенных правовых ограничений в их деятельности. Анализ действующего законодательства свидетельствует, что ограничения являются действительно важным элементом системы государственно-правовых мер, обеспечивающих соблюдение законности в деятельности правоохранительных органов. Впрочем, по мнению автора, существенного усовершенствования требует и часть нормативно-правовой базы, устанавливающей ограничения в деятельности Службы безопасности Украины и органов прокуратуры.
Keywords: Державне адміністративне управління. Адміністративна діяльність. State Administration. Administrative Activity. Государственное административное управление. Административная деятельность; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; правові обмеження; правоохоронні органи; прокуратура; Служба безпеки України; нормативно-правові акти; правовые ограничения; правоохранительные органы; Служба безопасности Украины; нормативно-правовые акты; legal restrictions; law enforcement agencies; prosecutor's office; Security Service of Ukraine; regulatory legal acts