Міжнародно-правові засади процедури примусового виселення - Стеценко, А. А.; Stetsenko, A. A. (Юридичний науковий електронний журнал. - 2023. - № 3. - С. 194-199, 2023)
Визначено відповідність міжнародно-правовим засадам процедури примусового виселення. Українське законодавство не враховує існуючі міжнародні стандарти та рекомендації міжнародних організацій щодо порядку застосування виселення, таке становище потребує подолання. Проаналізовано положення міжнародних документів, виокремлено такі ознаки примусового виселення: 1) наявність факту видалення з житла (житлового приміщення чи житлової нерухомості, частиною якої є земельна ділянка), тобто залишення житла з неможливим проживанням у ньому та використанням за власним волевиявленням окремих осіб, сімей та/або громади; 2) відсутність сформованого волевиявлення на залишення житла, що передбачає поєднання волі та об’єктивної форми її виявлення (у такому разі воля здебільшого формується під впливом зовнішнього фактора); 3) виникає як щодо окремої особи, так і сімей та/або громади; 4) особа, що залишає житло, володіла ним правомірно; 5) у момент виселення особи не мала доступу та/або їй не було надано доступ до відповідних форм правового чи іншого захисту. Розкрито засади процедури примусового виселення в аспекті положень міжнародного права: виключність примусового виселення; відповідність міжнародному праву в сфері прав людини та гуманітарного права; законність; доступність правової допомоги для особи, яка підлягає виселенню; судовий захист при примусовому виселенні; володіння житлом без дискримінації; справедлива компенсація та реабілітація після виселення; альтернативність у відшкодуванні; встановлення факту збереження права людини на достатній життєвий рівень при застосуванні процедури примусового виселення.

The article is focused on determining international legal principles of the forced eviction procedure. Ukrainian legislation does not take into account existing international standards and recommendations of international organizations in regard to the eviction procedure; such a provision needs to be overcome. Besides, the need to study the forced eviction is due to the fact that the right to housing has a direct relationship with fundamental human rights, such as the right to life, privacy, health care, etc. Therefore, deprivation of housing endangers both life of a person, his / her normal social development, as well as the opportunity to have a family and get a job. Based on the analysis of the provisions of international documents, the following features of the forced eviction have been distinguished in this work: 1) the fact of removal from housing (residential premises or residential real estate, a part of which is a land plot), that is the abandonment of housing with the impossibility of living there and the use by certain persons, families and / or communities at their own will; 2) the lack of a formed expression of will to leave the housing, which involves a combination of the will and an objective form of its expression (in this case, the will is mostly formed under the influence of external factor); 3) it occurs both in relation to a person, a family and / or community; 4) a person leaving the housing was in its legal possession; 5) at the moment of the eviction, a person did not have access and / or was not granted access to appropriate forms of legal or other protection. The following principles of the forced eviction procedure in terms of the provisions of international law have been revealed in the research: exclusivity of the forced eviction; compliance with international law in the field of human rights and humanitarian law; rule of law; availability of legal aid for a person who is subject to the eviction; judicial protection in case of the forced eviction; housing ownership without discrimination; fair compensation and rehabilitation after the eviction; alternative aspect in compensation; establishing the fact of preserving the human right to the sufficient standard of living when applying the forced eviction procedure. The need for further scientific research of the forced eviction issue has been emphasized.

Определено соответствие международно-правовым основам процедуры принудительного выселения. Украинское законодательство не учитывает существующие международные стандарты и рекомендации международных организаций по порядку применения выселения, такое положение требует преодоления. Проанализированы положения международных документов, выделены признаки принудительного выселения. Раскрыты основы процедуры принудительного выселения в аспекте положений международного права: исключительность принудительного выселения; соответствие международному праву в области прав человека и гуманитарного права; законность; доступность правовой помощи для лица, подлежащего выселению; судебную защиту при принудительном выселении; владение жильем без дискриминации; справедливая компенсация и реабилитация после выселения; альтернативность в возмещении; установление факта сохранения права человека на достаточный уровень жизни при применении процедуры принудительного выселения.
International legal principles of forced eviction procedure
Стеценко, А. А. Міжнародно-правові засади процедури примусового виселення [Електронний ресурс] / Стеценко А. А. // Юридичний науковий електронний журнал. - 2023. - № 3. - С. 194-199. - Режим доступу: http://www.lsej.org.ua/3_2023/44.pdf.
Keywords: Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; житлове право; Міжнародне право .International Law. Международное право; міжнародні стандарти; international standards; международные стандарты; примусове виселення; forced eviction; принудительное выселение; захист прав людини; protection of human rights; защита прав человека; судовий захист; judicial protection; судебная защита; урбанізація; урбанизация; urbanization