Злочин екоциду під час військової агресії в Україні - Титаренко, Ю. М.; Tytarenko, Yu. M. (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених, курсантів та студентів : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 21 черв. 2024 р.). – Харків : ХНУВС, 2024. – С. 539-542, 2024)
Зазначено, що одним із найнебезпечніших проявів негативного впливу на навколишнє середовище є екоцид, випадки якого активно почали фіксувати слідчі органи з початком військового вторгнення. Збройний напад росії викликав гостру необхідність у перегляді керівних міжнародних принципів щодо правильного розуміння та кваліфікації злочину екоциду, як суттєвої загрози безпеки людства.

It is noted that one of the most dangerous manifestations of negative impact on the environment is ecocide, the cases of which have been actively recorded by investigative bodies since the beginning of the military invasion. Russia's armed attack caused an urgent need to revise the guiding international principles regarding the correct understanding and qualification of the crime of ecocide as a significant threat to human security.

Отмечено, что одним из наиболее опасных проявлений негативного влияния на окружающую среду есть экоцид, случаи которого активно начали фиксировать следственные органы с началом военного вторжения. Вооруженное нападение России вызвало острую необходимость в пересмотре руководящих международных принципов относительно правильного понимания и квалификации преступления экоцида как существенной угрозы безопасности человечества.
Keywords: екоцид; екологічна безпека; військова агресія; ecocide; environmental security; military aggression; экоцид; экологическая безопасность; военная агрессия