Зобов’язально-правові права на житло під час здійснення опіки над майном - Д’ячкова, Н. А.; Dyachkova, N. A.; ORCID: http://orcid.org/0000-0003-4117-5432; Тучин, Ф. А.; Tuchyn, F. A. (Jurnalul juridic national: teorie şi practică = Национальный юридический журнал: теория и практика. - 2017. - № 1 (Februarie). - С. 69-73, 2017)
У статті досліджуються проблемні питання, що стосуються реалізації зобов’язально-правових житлових прав осіб, щодо майна яких установлено опіку. Досліджено погляди вітчизняних і зарубіжних науковців щодо охорони й захисту житлових прав осіб у разі встановлення та здійснення опіки над майном. Для визначення особливостей здійснення зобов’язально-правових житлових прав осіб, щодо майна яких установлено опіку, запропоновано внесення відповідних змін і доповнень до чинного законодавства України, зокрема щодо закріплення права на житло за підопічним, якщо в приміщенні не залишилися проживати члени його сім’ї, прав опікуна та підопічного на житлову площу один одного й вирішення питань зі сплати заборгованості за комунальні платежі.

The article considered issues relating to the realization of a legal liability accommodation right of persons, to who’s the property guardianship. Researched opinions of domestic and foreign scientist, as for protection the accommodations rights of individuals when establishing and committing property guardianship. To determine the characteristics of a legal liability accommodation right of persons, which property is under guardianship, suggested making changes and additions to the legislation of Ukraine. Namely, regarding the consolidation the right of housing, for person under guardianship, in case if the accommodation is not inhabited by members of his family, as well as the rights of the guardian and the ward in the living area of each other and the decision on the utility bills debt payment.

В статье исследуются проблемные вопросы, касающиеся реализации обязательственно-правовых жилищных прав лиц, в отношении имущества которых установлено опеку. Исследованы взгляды отечественных и зарубежных ученых по охране и защите жилищных прав лиц в случае установления и осуществления опеки над имуществом. Для определения особенностей осуществления обязательственно-правовых жилищных прав лиц, в отношении имущества которых установлено опеку, предложено внесение соответствующих изменений и дополнений в действующее законодательство Украины, в частности относительно закрепления права на жилье за ​​подопечным, если в помещении не остались проживать члены его семьи , прав опекуна и подопечного на жилую площадь друг друга и решение вопросов по уплате задолженности за коммунальные платежи.
Д’ячкова, Н. Зобов’язально-правові права на житло під час здійснення опіки над майном / Наталія Д’ячкова, Федір Тучин // Jurnalul juridic national: teorie şi practică = Национальный юридический журнал: теория и практика. - 2017. - № 1 (Februarie). - С. 69-73.
Keywords: Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; опіка; опіка над майном; неповнолітні; недієздатність; безвісна відсутність; житлові приміщення; забезпечення житлом; право на житло; опека; опека над имуществом; несовершеннолетние; недееспособность; безвестное отсутствие; жилые помещения; обеспечение жильем; право на жилье; guardianship; minors; disability; missing; accommodation; housing; right to accommodation; publikatsii u zarubizhnomu vydanni