Правові реформи земельних відносин 1861 р.: особливості реалізації в Україні - Бурдін, М. Ю.; Burdin, M. Yu.; ResearcherID: B-8227-2018; Mykhailo Burdin (Науковий вісник Херсонського державного університету. Сер. : Юридичні науки. – 2015. – Вип. 3-2. Т. 4. – С. 81-86, 2015)
Стаття присвячена критичному аналізу проведених Олександром ІІ у 1861 р. правових реформ у сфері земельних відносин. Визначено їх вплив на розвиток суб’єктів земельної власності, зміцнення основ капіталістичного виробництва в сфері сільського господарства та подальшу монетаризацію. Прослідковано, що реформи, хоч і з запізненням, сприяли відродженню самоврядування на українських землях з елементами козацьких традицій та норм Литовського Статуту. Реформи засвідчили, що Росія, прагнучи утвердитися в європейському геополітичному просторі, намагалася довести європейській спільноті, що правові норми землеволодіння на Лівобережній Україні співмірні з нормами, діючими на українських землях у складі Австрійської монархії.

The article is devoted to a critical analysis of the legal reforms carried out by Alexander II in 1861 in the sphere of land relations. Their inflence on the development of subjects of land ownership, strengthening the foundations of capitalist production in the sphere of agriculture and further monetarization is determined. It is traced that the reforms, albeit with a delay, contributed to the revival of self-government on the Ukrainian lands with elements of Cossack traditions and the norms of the Lithuanian Statute. Reforms showed that Russia, trying to establish itself in the European geopolitical space, tried to prove to the European community that the legal norms of land ownership in the Left Bank Ukraine are commensurate with the norms acting on Ukrainian lands as part of the Austrian monarchy.

Статья посвящена критическому анализу проведенных Александром II во 1861 г. правовых реформ в сфере земельных отношений. Определено их влияние на развитие субъектов земельной собственности, укрепления основ капиталистического производства в сфере сельского хозяйства и дальнейшую монетаризацию. Прослежено, что реформы, хотя и с опозданием, способствовали возрождению самоуправления на украинских землях с элементами казачьих традиций и норм Литовского Статута. Реформы показали, что Россия, стремясь утвердиться в европейском геополитическом пространстве, пыталась доказать европейскому сообществу, что правовые нормы землевладения на Левобережной Украины соизмеримы с нормами, действующими на украинских землях в составе Австрийской монархии.
Legal reform land relations 1861: features in Ukraine
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Земельне право. Аграрне право. Land Law. Agrarian Law. Земельное право. Аграрное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Історія. History. История; земельні відносини; правові реформи; суб’єкти земельної власності; українські землі; Російська імперія; Олександр ІІ; земельные отношения; правовые реформы; субъекты земельной собственности; украинские земли; Российская империя; Александр II; land relations; legal reforms; subjects of land ownership; Ukrainian lands; Russian Empire; Alexander II