Сучасний стан, тенденції та перспективи розвитку трудового права та права соціального забезпечення - Іванова, К. І.; Ivanova, K. I.; Лучик, В. Є.; Luchyk, V. Ye.; Василь Лучик (Безпека у кіберсфері : зб. матеріалів Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Кам’янець-Подільський, 28 трав. 2025 р.). – Кам’янець-Подільський: ХНУВС, 2025. – С. 41-43, 2025)
Розглянуто сучасний стан, тенденції та перспективи розвитку трудового права та права соціального забезпечення. Виявлено недоліки та проблеми. Наголошено, що подальший розвиток трудового права й права соціального забезпечення залежить від цілеспрямованої державної політики, фахової експертизи та активної участі громадянського суспільства. До пріоритетів слід віднести ухвалення нового Трудового кодексу, адаптованого до сучасних умов, реформування пенсійної системи з упровадженням накопичувального рівня, автоматизацію соціальних послуг, а також підвищення правової обізнаності населення.

The current state, trends and prospects for the development of labor law and social security law are considered. Shortcomings and problems are identified. It is emphasized that the further development of labor law and social security law depends on targeted state policy, professional expertise and active participation of civil society. Priorities include the adoption of a new Labor Code adapted to modern conditions, reforming the pension system with the introduction of a funded level, automation of social services, as well as increasing legal awareness of the population.
Keywords: трудове право; право соціального забезпечення; трудове законодавство; пенсійна система; перспективи розвитку; Україна; labor law; labor law; social security law; labor legislation; pension system; development prospects; Ukraine