Принципи дії Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» в часі та за колом осіб - Сенчук, І. І.; Senchuk, I. I. (Проблеми сучасної поліцеїстики : тези доп. IV наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 27 червня 2024 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2024. – С. 137-139, 2024)
Зауважено, що всі норми Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» слід розглядати як форму правової регламентації реалізації громадянином свого конституційного обов’язку – захисту Вітчизни. Він не встановлює права громадянина на ухилення від виконання цього обов’язку, а всі права передбачені для громадян, є тільки способами виконання конституційного обов’язку.

It is noted that all norms of the Law of Ukraine "On Military Duty and Military Service" should be considered as a form of legal regulation of a citizen's fulfillment of his constitutional duty to protect the Motherland. It does not establish a citizen's right to evade this duty, and all rights are provided for citizens only by means of fulfilling the constitutional duty.

Отмечено, что все положения закона Украины « О воинской обязанности и военной службе» должны рассматриваться как форма юридического регулирования осуществления гражданином его конституционной обязанности - защиты Родины.
Keywords: законодавство; військовий обов’язок; військова служба; військовий облік; legislation; military duty; military service; military accounting; законодательство; воинская обязанность; военная служба; военный учет