Характеристика окремих організаційно-управлінських факторів криміналізації засобів масової інформації в Україні - Пахнін, М. Л.; Pakhnin, M. L.; Микола Пахнін (Юридичний науковий електронний журнал. - 2022. - № 6. - С. 352-355, 2022)
Виявлено та пояснено окремі організаційно-управлінські чинники криміналізації ЗМІ: недоліки нормативного визначення загальних і спеціальних засад організаційно-управлінської діяльності ЗМІ певних форм власності, у тому числі організаційно-управлінської діяльності зі створення, поширення та використання інформації в мережі Інтернет; надмірна бюрократія в процедурах видачі (продовження) дозволів на діяльність у сфері масових комунікацій; проблеми, які виникають у процесі отримання інформації журналістами під час їхньої професійної діяльності; недоліки в системі управління правоохоронними органами при організації досудового розслідування кримінального провадження, одним із учасників якого є юридична особа ЗМІ, щодо якої ведеться таке провадження; ізоляція більшості населення від громадського контролю за діяльністю ЗМІ. Доведено необхідність та доцільність прийняття як спеціального законодавчого акта у сфері масових комунікацій, так і Інформаційного кодексу України. Виявлено недоліки в системі управління правоохоронними органами при організації досудового розслідування кримінального провадження, одним із учасників якого є юридична особа ЗМІ, щодо якої здійснюється таке провадження. Запропоновано комплекс наукових рекомендацій, спрямованих на удосконалення існуючих процедур.

Certain organizational and managerial factors of mass media criminalization have been identified and explained: deficiencies in the normative definition of general and special principles of organizational and managerial activities of mass media of certain forms of ownership, including organizational and managerial activities for the creation, distribution and use of information on the Internet; excessive bureaucracy in procedures for issuing (extending) permits for activities in the field of mass communications; problems that arise in the process of obtaining information by journalists during their professional activities; deficiencies in the management system of law enforcement agencies in the organization of pre-trial investigation of criminal proceedings, one of the participants of which is the legal entity of mass media, in relation to which such proceedings are being conducted; isolation of the majority of the population from public control over media activities. The necessity and expediency of adopting both a special legislative act in the field of mass communications and the Information Code of Ukraine have been proven. Deficiencies in the management system of law enforcement agencies during the organization of a pre-trial investigation of a criminal proceeding, one of whose participants is the mass media legal entity, in relation to which such proceedings are being conducted, were revealed. A set of scientific recommendations aimed at improving existing procedures is proposed.

Выявлены и объяснены отдельные организационно-управленческие факторы криминализации СМИ: недостатки нормативного определения общих и специальных основ организационно-управленческой деятельности СМИ определенных форм собственности, в том числе организационно-управленческой деятельности по созданию, распространению и использованию информации в сети Интернет;чрезмерная бюрократия в процедурах выдачи (продления) разрешений на деятельность в сфере массовых коммуникаций; проблемы, возникающие в процессе получения информации журналистами во время их профессиональной деятельности; недостатки в системе управления правоохранительными органами при организации досудебного расследования уголовного производства, одним из участников которого является юридическое лицо СМИ, в отношении которого ведется такое производство; изоляция большинства населения от общественного контроля над деятельностью СМИ. Доказана необходимость и целесообразность принятия специального законодательного акта в сфере массовых коммуникаций, так и Информационного кодекса Украины. Выявлены недостатки в системе управления правоохранительными органами при организации досудебного расследования уголовного производства, одним из участников которого является юридическое лицо СМИ, в отношении которого осуществляется такое производство. Предложен комплекс научных рекомендаций, направленных на усовершенствование существующих процедур.
Characteristics of certain organizational and managerial factors of criminalization of mass media in Ukraine
Keywords: Кримінологія. Criminology. Криминология; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; засоби масової інформації; mass media; средства массовой информации; фактори криміналізації ЗМІ; factors of mass media criminalization; факторы криминализации СМИ; детермінанти; determinants; детерминанты; чинники криміногенного впливу ЗМІ; factors of the criminogenic influence of mass media; факторы криминогенного воздействия СМИ