Превентивна функція адміністративно-деліктного права у механізмі забезпечення публічного порядку - Чишко, К. О.; Chyshko, K. O.; Чишко Катерина Олександрівна (Стратегії сталого розвитку суспільства в умовах сучасних глобальних викликів (м. Кам’янське, 10 квіт. 2025 р.) / ГО «Молодіжна Організація Починаючих Лідерів. - Кам’янське: ГО МОПЛ, 2025. - С. 20-25, 2025)
Превентивна функція адміністративно-деліктного права посідає ключове місце у системі забезпечення публічного порядку, адже саме вона виконує роль запобіжного механізму, спрямованого на попередження протиправної поведінки до її фактичного вчинення. У межах правового регулювання публічних відносин превенція в адміністративно-деліктній сфері охоплює як нормативно-правове закріплення зобов'язань і заборон, так і практичну реалізацію наглядових та контрольних функцій органів публічної влади. Її суть полягає у формуванні у громадян правової свідомості, що ґрунтується на розумінні невідворотності юридичної відповідальності за адміністративні правопорушення та на послідовному дотриманні встановлених норм поведінки у сфері суспільного співіснування. Роль адміністративно-деліктного права в аспекті превенції проявляється через інститути запобігання правопорушенням, індивідуалізацію впливу на осіб, схильних до протиправної поведінки, а також створення умов для формування правомірної моделі поведінки. Особливе значення має належне нормативне наповнення превентивного потенціалу адміністративного законодавства, яке має відповідати сучасним викликам, динаміці суспільних трансформацій і розвитку правосвідомості громадян. У зв’язку з цим важливим чинником ефективної дії превентивної функції є міжвідомча координація, комплексність дій, а також підвищення ролі правопросвітницької роботи серед населення. Забезпечення публічного порядку на основі превентивної діяльності є не лише реалізацією охоронної функції держави, а й свідченням її спрямованості на гармонійний розвиток суспільства через зміцнення соціальних зв’язків, посилення довіри до інституцій та дотримання принципу верховенства права. Таким чином, превентивна функція адміністративно-деліктного права виступає фундаментальним елементом механізму забезпечення публічного порядку, що дозволяє завчасно нейтралізувати потенційні загрози безпеці та стабільності у суспільстві.

The preventive function of administrative-delict law occupies a central role in the mechanism for maintaining public order, serving as a proactive instrument aimed at averting unlawful behavior before it manifests. Within the framework of public legal regulation, prevention in the administrative-delict domain encompasses both the legislative establishment of obligations and prohibitions and the practical implementation of oversight and supervisory measures by public authorities. Its essence lies in fostering legal awareness among citizens, which is grounded in the recognition of the inevitability of legal liability for administrative offenses and the consistent observance of behavioral norms essential for societal coexistence. The role of administrative-delict law in terms of prevention is revealed through the institutions of offense deterrence, targeted intervention toward individuals prone to legal infractions, and the creation of conditions that promote law-abiding conduct. Of particular importance is the proper normative construction of the preventive potential of administrative legislation, which must be responsive to current challenges, societal changes, and the evolving legal consciousness of the population. Accordingly, the effectiveness of the preventive function depends on interagency coordination, the integrated nature of preventive measures, and the strengthening of legal education among citizens. Ensuring public order through preventive action reflects not only the state's protective role but also its dedication to the harmonious development of society by reinforcing social cohesion, enhancing institutional trust, and upholding the rule of law. Thus, the preventive function of administrative-delict law constitutes a cornerstone of the public order maintenance mechanism, enabling the early neutralization of potential threats to security and social stability. Approaches to improving the mechanism for applying police measures are proposed, considering modern challenges in the fields of security and human rights protection. Conclusions emphasize the necessity of maintaining an optimal balance between ensuring public security and respecting human rights, which is a defining factor in a democratic legal society.
Keywords: превенція; адміністративно-деліктне право; публічний порядок; правова свідомість; правопорушення; адміністративна відповідальність; правопросвіта; правова профілактика; суспільна безпека; державне управління; prevention; administrative-delict law; public order; legal awareness; offense; administrative liability; legal education; legal prevention; public security; public administration