Особливості правової охорони медичних винаходів: сучасність і перспективи - Теремецький, В. І.; Teremetskyi, V. I.; Матвійчук, А. В.; Matviichuk, A. V.; Музичук, О. М.; Muzychuk, O. M.; Щербаковський, М. Г.; Shcherbakovskyi, M. H.; Одерій, О. В.; Oderii, O. V.; Михайло Щербаковський (Патологія. – 2019. – Т. 16, № 3(47). – С. 417-423, 2019)
З’ясовано особливості правової охорони медичних винаходів та перспективи її вдосконалення. Наголошено, що особливість медичних винаходів полягає в тому, що вони мають власний видовий поділ, який зумовлений сферою застосування (спосіб лікування, діагностики тощо); повинні здійснюватися медико-біологічні або клінічні дослідження (випробування); відповідати етичним вимогам. Встановлено, що потребують закріплення в Законі України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» етичні вимоги щодо біотехнологічних винаходів; співвідношення балансу інтересів, прав пацієнтів і патентовласників; підстави та умови надання примусової ліцензії щодо медичних винаходів; імплементація Директиви 98/44/ЄC Європейського парламенту та Ради від 06.07.1998 р. про правову охорону біотехнологічних винаходів.

The peculiarities of the legal protection of medical inventions and the prospects for its improvement are clarified. It is emphasized that the peculiarity of medical inventions is that they have their own species division, which is determined by the field of application (method of treatment, diagnosis, etc.); medico-biological or clinical research (tests) must be carried out; meet ethical requirements. It was established that ethical requirements regarding biotechnological inventions need to be enshrined in the Law of Ukraine "On Protection of Rights to Inventions and Useful Models"; balance of interests, rights of patients and patent owners; grounds and conditions for granting a compulsory license for medical inventions; implementation of Directive 98/44/EC of the European Parliament and the Council of 07/06/1998 on the legal protection of biotechnological inventions.

Выяснены особенности правовой охраны медицинских изобретений и перспективы ее усовершенствования. Отмечено, что особенность медицинских изобретений состоит в том, что они имеют собственное видовое деление, которое обусловлено сферой применения (способ лечения, диагностики и т.п.); должны осуществляться медико-биологические или клинические исследования (испытания); отвечать этическим требованиям. Установлено, что требуют своего закрепления в Законе Украины «Об охране прав на изобретения и полезные модели» этические требования по биотехнологическим изобретениям; соотношение баланса интересов, прав пациентов и патентообладателей; основания и условия принудительной лицензии на медицинские изобретения; имплементация Директивы 98/44/EC Европейского парламента и Совета от 06.07.1998 г. о правовой охране биотехнологических изобретений.
Features of legal protection of medical inventions: present and future
Особенности правовой охраны медицинских изобретений: современность и перспективы
Keywords: Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; інтелектуальна власність; intellectual property; интеллектуальная собственность; правова охорона; legal protection; правовая охрана; винахід; invention; изобретение; біотехнологічні винаходи; biotechnological inventions; биотехнологические изобретения; медичні винаходи; medical inventions; медицинские изобретения; патент; patent; етичні вимоги; спосіб лікування