Research of the modern status of theoretical and normative closure of the concept of public-service activity - Dzhafarova, O. V.; Джафарова, О. В.; Джафарова Олена В'ячеславівна (Науковий вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. – 2018. – Спец. вип. № 2 (92). – С. 82-92, 2018)
Приділено увагу з’ясуванню категоріального апарату, яким оперує діюче законодавство щодо вдосконалення нормативного закріплення такої категорії як «публічно-сервісна діяльність».Доведено, що публічно-сервісну діяльність доцільно розглядати через призму категорії «сервісна держава», з цією метою було проаналізовано різні підходи щодо виділення принципів формування моделей сервісної держави. Обґрунтовується, що викладені принципи моделі сервісної концепції держави є підґрунтям для глибокої наукової дискусії, оскільки їх запровадження потребує сформованого європейського громадянського суспільства. В статті аргументується підхід, що «публічно-сервісна діяльність» виходить за межі категорії «надання адміністративних послуг», визначення якої надано в Законі України «Про адміністративні послуги», та розкриває соціальне призначення держави її вторинну роль в порівнянні із правами та свободами людини. Надано авторське визначення публічно-сервісної діяльності в широкому та вузькому розумінні.

The article outlines the principles of the model of the service concept of the state, which are the basis for a deep scientific discussion, because its implementation requires a prevailing European civil society. It was emphasized that «public-service activity» goes beyond the category of «providing administrative services» and reveals the social purpose of the state, its secondary role in comparison with human rights and freedoms.

Уделено внимание выяснению категориального аппарата, которым оперирует действующее законодательство по совершенствованию нормативного закрепления такой категории как «публично-сервисная деятельность». Доказано, что публично-сервисную деятельность целесообразно рассматривать через призму категории «сервисное государство», с этой целью были проанализированы различные подходы к выделению принципов формирования моделей сервисного государства. Обосновывается, что изложенные принципы модели сервисной концепции государства является основой для глубокой научной дискуссии, поскольку их внедрение требует сформированного европейского гражданского общества. В статье аргументируется подход, что «публично-сервисная деятельность» выходит за пределы категории «предоставление административных услуг», определение которой дано в Законе Украины «Об административных услугах», и раскрывает социальное назначение государства его вторичную роль по сравнению с правами и свободами человека. Предоставлено авторское определение публично-сервисной деятельности в широком и узком смысле.
Дослідження сучасного стану теоретиконормативного закріплення поняття публічно-сервісної діяльності
Keywords: public and service activity; публічно-сервісна діяльність; Адміністративне право та процес. Administrative Law and Procedure. Административное право и процесс; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; state policy; administrative services; public administration bodies; державна політика; адміністративні послуги; органи публічної адміністрації; государственная политика; административные услуги; органы публичной администрации; публично-сервисная деятельность