Помилки при ідентифікації почерку - Русанова, О. Л.; Rusanova, O. L. (Сучасні тенденції розвитку криміналістики та кримінального процесу : тези доп. міжнар. наук.-практ. конф. до 100-річчя від дня народження проф. М. В. Салтевського (м. Харків, 8 листоп. 2017 р.). – Харків: ХНУВС, 2017. – С. 178-180, 2017)
Розглянуто головні причини помилок при встановленні автентичності рукопису. Іх можно розділити на 3 групи. Перша група обіймає помилки через нездатність особи, яка береться за дослідження почерку при недостатності знань і досвіду. Друга група- помилки, які залежать від сутності дослідження або пов’язаних з ним привхідних умов. Помилки третьої групи, або ті, які лежать поза умов дослідження документів. Кожен результат дослідження почерку повинен бути ретельно розгляно, щоб встановити в наявності хоча б один з цих можливих джерел помилок. Зазначено, що за своєю природою експертні помилки неоднорідні і можуть бути розділені на три класи: помилки процесуального характеру; гносеологічні помилки; операційні помилки.

The main causes of errors in establishing the authenticity of the manuscript are considered. They can be divided into 3 groups. The first group includes errors due to the inability of a person who undertakes handwriting research with insufficient knowledge and experience. The second group is errors that depend on the essence of the research or the associated conditions. Errors of the third group, or those that lie outside the conditions of document research. Every handwriting test result should be carefully examined to identify at least one of these possible sources of error. It is noted that by their nature, expert errors are heterogeneous and can be divided into three classes: procedural errors; epistemological errors; operational errors.

Рассмотрены основные причины ошибок при установлении подлинности рукописи. Их можно поделить на 3 группы. Первая группа охватывает ошибки из-за неспособности лица, берущегося за исследование почерка при недостаточности знаний и опыта. Вторая группа – ошибки, зависящие от сущности исследования или связанных с ним входных условий. Ошибки третьей группы или те, которые лежат вне условий исследования документов. Каждый результат исследования почерка должен быть тщательно рассмотрен, чтобы установить наличие хотя бы одного из этих возможных источников ошибок. Указано, что по своей природе экспертные ошибки неоднородны и могут быть разделены на три класса: ошибки процессуального характера; гносеологические ошибки; операционные ошибки.
Русова, О. Л. Помилки при ідентифікації почерку / Оксана Леонідівна Русова // Сучасні тенденції розвитку криміналістики та кримінального процесу : тези доп. міжнар. наук.-практ. конф. до 100-річчя від дня народження проф. М. В. Салтевського (м. Харків, 8 листоп. 2017 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. – Харків: ХНУВС, 2017. – С. 178-180.
Keywords: Криміналістика. Criminalistics. Криминалистика; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; почерк; handwriting; дослідження почерку; handwriting research; исследование почерка; ідентифікація почерку; handwriting identification; идентификация почерка; експертні помилки; expert errors; экспертные ошибки