Поновлення дієздатності фізичної особи: окремі проблемні аспекти - Коваленко, О. О.; Kovalenko, O. O. (Jurnalul juridic national: teorie şi practică = Национальный юридический журнал: теория и практика. - 2018. - № 2, т. 2 (Aprilie). - С. 93-96, 2018)
Предметом розгляду статті є проблема визначення правових підстав для поновлення дієздатності фізичних осіб, які на підставі рішення суду визнані недієздатними. Критикується підхід, обраний законодавцем України, згідно з яким недієздатній особі надається право безпосереднього звернення до суду з вимогою про поновлення дієздатності. Такий підхід не узгоджується із правилами про процесуальну дієздатність учасників цивільного процесу. З метою забезпечення для фізичних осіб, які страждають на психічний розлад, зокрема й хронічного, стійкого характеру, права на судовий захист, пропонується запровадити в законодавстві України правовий режим обмеження цих осіб у дієздатності, а не визнання їх недієздатними.

The subject of examination of the article is a problem of determination of the legal grounds for reinstatement of legal capacity of private persons that are recognized by the court decision as legally incapable. The approach chosen by the legislator of Ukraine according to which the legally incapable person is given the right to apply directly to the court with the requirement to renew the capacity is criticized. Such approach does not correspond with the rules of procedural capacity of participants of civil process. In order to provide for individuals suffering from mental illness, including chronic and persistent ones, the right to judicial protection, it is offered to introduce in the legislation of Ukraine a legal regime for restricting these persons in capacity instead of recognizing them as legally incapable.

Рассмотрена проблема определения правовых оснований для восстановления дееспособности физических лиц, которые из решения суда признаны недееспособными. Критикуется подход, избранный законодателем Украины, согласно которому недееспособному лицу предоставляется право непосредственного обращения в суд с требованием о возобновлении дееспособности. Такой подход не согласуется с правилами процессуальной дееспособности участников гражданского процесса. В целях обеспечения для физических лиц, страдающих психическим расстройством, в том числе хронического, устойчивого характера, права на судебную защиту, предлагается ввести в законодательстве Украины правовой режим ограничения этих лиц в дееспособности, а не признание их недееспособными.
Keywords: поновлення дієздатності фізичних осіб; недієздатність; судовий захист недієздатних фізичних осіб; reinstatement of legal capacity of private persons; legally incapability; court protection of legally incapable private persons; возобновление дееспособности физических лиц; недееспособность; судебная защита недееспособных физических лиц