Актуальні питання вдосконалення мови права - Лазарєв, В. В.; Lazariev, V. V.; Лазарєв Віктор Вікторович (Проблеми сучасної поліцеїстики : тези доп. наук.-практ. конф. (м. Харків, 28 квіт. 2021 р.). - Харків : ХНУВС, 2021. - С. 160-162, 2021)
У роботі актуалізується необхідність дослідження мови права. Наводяться основні причини недостатнього дослідження мови права. На підставі аналізу недоліків нормативно-правової термінології, наводяться шляхи їх подолання. Акцентується увага на необхідності відповідності текстів нормативно-правових актів правилам юридичної техніки. Зазначається, що сучасна юридична термінологія покликана чітко відображати сутність і зміст категорії. Саме тому, специфіка юридичної термінології полягає у важливості її точного застосування, що має на меті не лише вживання слів, а забезпеченні системності функціонування права. Таким чином, чітке і однозначне використання юридичної термінології забезпечать належні передумови для якісної підготовки нормативно-правових актів.

The paper actualizes the need to study the language of law. The main reasons for insufficient research of the language of law are given. Based on the analysis of the shortcomings of regulatory terminology, the ways to overcome them are given. Emphasis is placed on the need for compliance of the texts of regulations with the rules of legal technique. It is noted that modern legal terminology is designed to clearly reflect the essence and content of the category. That is why the specificity of legal terminology lies in the importance of its accurate application, which aims not only to use words, but to ensure the systematic functioning of law. Thus, a clear and unambiguous use of legal terminology will provide the appropriate prerequisites for quality preparation of regulations.

В работе делается акцент на необходимость исследования языка права. На подтверждение этого приводятся основные причины недостаточного исследования языка права. Проведя анализ недостатков нормативно-правовой терминологии, приводятся пути их преодоления. Акцентитуется внимание на необходимости соответствия текстов нормативно-правовых актов правилам юридической техники. Отмечается, что современная юридическая терминология призвана четко отражать сущность и содержание категории. Именно поэтому, специфика юридической терминологии заключается в важности ее точного применения, имеет целью не только употребление слов, а в обеспечении системности функционирования права. Таким образом, четкое и однозначное использование юридической терминологии обеспечат надлежащие предпосылки для качественной подготовки нормативно-правовых актов.
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; право; мова права; термінологія; термін; юридична техніка; нормативно-правовий акт; law; language of law; terminology; term; legal technique; normative legal act; язык права; терминология; термин; юридическая техника; нормативно-правовой акт