Деякі детермінанти вчинення злочинів на ґрунті ненависті в умовах війни - Марченко, О. Е.; Marchenko, O. E. (Злочинність і протидія їй в умовах війни та у повоєнній перспективі: міждисциплінарна панорама : зб. тез доп. ІІ Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 16 квіт. 2025 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2025. – С. 162-164, 2025)
Встановлено, що війна виявилася системним, широкоформатним, багаторівневим чинником травматизації українського суспільства. На кордонах травми народжується ненависть як до тих, хто може бути пов’язаний з джерелом травматизації, так і до тих, хто не розділив травматичну участь та не відчув ідентичних із носієм ненависті страждань. Тож детермінація злочинів на грунті ненависті додатково ускладнюється цими обставинами.

It has been established that the war has turned out to be a systemic, large-scale, multi-level factor in the traumatization of Ukrainian society. At the borders of trauma, hatred is born both towards those who may be connected to the source of traumatization and towards those who did not share the traumatic participation and did not experience suffering identical to that of the bearer of hatred. Therefore, the determination of hate crimes is additionally complicated by these circumstances.
Keywords: злочини на ґрунті ненависті; детермінація злочинів; умови війни; hate crimes; crime determination; wartime conditions