Тенденції розвитку інформаційних технологій у бізнес-аналітиці - Виганяйло, С. М.; Vyhaniailo, S. M.; ORCID: http://orcid.org/0000-0001-5350-0728; В’юненко, О. Б.; Viunenko, O. B. (Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського. Серія: Технічні науки. - 2021. - Т.32 (71), ч. 1, № 1. - С. 51-55, 2021)
Статтю присвячено виявленню тенденцій розвитку інформаційних технологій у напрямі бізнес- аналітики. Основним завданням бізнес-аналізу є аналіз інформації для ухвалення бізнес-рішень, що реалізується шляхом упровадження різних методів збирання та оброблення інформації, оцінки ризиків, побудови моделей та прогнозів. Базою для бізнес-аналізу може стати впровадження компанією елементів електронної комерції, що можливо завдяки використанню інтернет-технологій у вигляді інтернет-магазинів. Технологія дозволяє накопичувати інформаційну базу клієнтів та здійснювати досконалий бізнес-аналіз та маркетингові дослідження. Мета цього дослідження – проаналізувати взаємозв’язок між інформаційними технологіями та бізнес-аналізом. Розглянуто поняття бізнес-аналітики. Бізнес-аналітику можна розглядати як процес аналізу інформації для ухвалення бізнес-рішень, що включає: методи збирання та оброблення інформації, оцінку ризиків, моделювання та прогнозування. Визначається, з яких етапів складається бізнес-аналіз, які методи аналізу бізнесу використовуються. Проаналізовано основні етапи бізнес-аналізу. Запропоновано класифікацію програмного забез- печення для бізнес-аналізу. Проведено класифікацію інформаційно-аналітичних систем, яка базується на методі функціональних завдань, де програмні продукти кожного класу виконують певний набір функцій або операцій із використанням спеціальних технологій. Вивчено зв’язок між інформаційними технологіями та бізнес-аналізом. Дослідження показало, що основною метою бізнес-аналізу є надання бізнес-консалтингових послуг із використанням сучасних інформаційних технологій. Розглянуті осно- вні напрямки використання ІТ-технологій для сучасних методів бізнес-аналізу. У процесі підвищення ефективності системи управління бізнесом було визначено перспективні напрями розвитку інформаційних технологій.

The article is devoted to identifying trends in the development of information technology in the direction of business intelligence. The main task of business analysis is the analysis of information for business decisions, which is implemented through the introduction of various methods of collecting and processing information, risk assessment, modeling and forecasting. The basis for business analysis can be the introduction of e-commerce elements by the company, which is possible through the use of Internet technologies in the form of online stores. The technology allows to accumulate information base of clients and to carry out perfect business analysis and marketing researches. The purpose of this study is to analyze the relationship between information technology and business analysis. The concept of business analytics is considered. Business intelligence can be seen as a process of analyzing information for business decisions, which includes: methods of collecting and processing information, risk assessment, modeling and forecasting. It determines which stages of business analysis, which methods of business analysis are used. The main stages of business analysis are analyzed. The classification of software for business analysis is offered. The classification of information-analytical systems is based on the method of functional tasks, where software products of each class perform a certain set of functions or operations using special technologies. The connection between information technology and business analysis has been studied. The study showed that the main purpose of business analysis is to provide business consulting services using modern information technology. The main directions of using IT technologies for modern methods of business analysis are considered. In the process of improving the efficiency of the business management system, promising areas of information technology development were identified.

Статья посвящена выявлению тенденций развития информационных технологий в направлении бизнес- аналитики.
Tendency of development of information technology in biznes analytic
Виганяйло, С. М. Тенденції розвитку інформаційних технологій у бізнес-аналітиці / Виганяйло С. М., В’юненко О. Б. // Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського. Серія: Технічні науки. - 2021. - Т.32 (71), ч. 1, № 1. - С. 51-55.
Keywords: Економіка. Економічні науки. Економічна безпека. Economics. Economic Security. Экономика. Экономические науки. Экономическая безопасность; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; information technology; business analysis; business; analysis; information; інформаційні технології; бізнес-аналіз; бізнес; аналіз; інформація; информационные технологии; бизнес