Ключові проблеми спадкування цінностей, що зберігаються в індивідуальному банківському сейфі, та шляхи їх розв’язання - Кухарєв, О. Є.; Kukhariev, O. Ye. (Юридичний науковий електронний журнал. - 2024. - № 4. - С. 168-172, 2024)
У статті виявлені особливості оформлення спадщини, що складається з цінностей, розміщених в індивідуальному банківському сейфі. Наголошено, що після смерті поклажодавця за договором про надання індивідуального банківського сейфа банк переважно відмовляє у наданні доступу до сейфа на підставі запиту нотаріуса або уповноваженої на це посадової особи органу місцевого самоврядування. Через це спадкоємець не може отримати свідоцтво про право на спадщину та змушений звертатися до суду з метою оформлення своїх прав на спадщину. Обґрунтовано спірність підходу, за яким нотаріуси видають свідоцтва про право на спадщину на вміст банківського сейфа, не зазначаючи конкретні речі, що містяться в ньому. З урахуванням положень чинного законодавства України запропоновано розв’язувати проблему оформлення прав на спадщину, до складу якої входять цінності, що зберігаються в банківському сейфі, з використанням двох механізмів. По-перше, закріплення в змісті відповідного договору правових наслідків смерті поклажодавця, а саме: порядку створення банком спеціальної комісії із залученням спадкоємців поклажодавця; процедури відкриття сейфа; складання акта опису; строків передання цього акта нотаріусу, який завів спадкову справу. Такий підхід зумовлений дією принципу свободи договору. По-друге, вчинення поклажодавцем заповіту з призначенням його виконавця та покладення на останнього обов’язків щодо доступу до сейфа з метою складення акта опису. При цьому, зважаючи на неоднакову правову природу відносин з виконання заповіту (договірну та недоговірну), встановити виконавцю заповіту відповідне повноваження можливо лише в разі його призначення заповідачем у заповіті. Своєю чергою суд або нотаріус, призначаючи виконавця заповіту, не можуть розширити повноваження цього суб’єкта, закріплені в законі. Установлення вмісту індивідуального банківського сейфа, а також складення відповідного опису за своєю сутністю не є охороною спадкового майна, що зберігається в сейфі.

The author of the article has revealed specific features of handling the formalities of inheritance, which consists of items of value placed in a safe deposit box. It has been emphasized that after the depositor’s death the bank, under the contract for providing a safe deposit box, usually refuses to grant access to the safe based on the request of a notary public or a local self-government agency’s official. Due to this phenomenon, a lawful heir cannot obtain a certificate of the right to inheritance and is forced to go to court in order to register his rights to inheritance. The author has substantiated the argumentativeness of the approach, when notaries issue certificates of the right to inherit the contents of a safe deposit box not specifying the items contained there. Considering the provisions of the current legislation of Ukraine, it has been offered to solve the problem of handling the formalities of inheritance rights, which includes items of value stored in a safe deposit box by using two mechanisms. First of all, establishing the legal consequences of the depositor’s death in the content of the relevant contract, namely: the procedure for the creation of a special commission by the bank with the involvement of the depositor’s lawful heirs; safe opening procedure; drawing up a description deed; deadlines for transferring this deed to the notary who initiated the inheritance case. This approach is conditioned by the principle of freedom of contract. Secondly, making a will by a depositor with the appointment of its executor and entrusting the latter with the responsibilities regarding access to the safe for the purpose of drawing up a description deed. At the same time, taking into account the different legal nature of relations on will execution (contractual and non-contractual), it is possible to establish the appropriate authority for the executor of the will only if he is appointed as the testator in the will. In turn, the court or the notary, appointing the executor of the will, cannot expand the powers of this subject established by law. Establishing the contents of a safe deposit box, as well as drawing up a corresponding description is not by its very nature the protection of the inherited property stored in the safe.

В статье обнаружены особенности оформления наследия, состоящего из ценностей, размещенных в индивидуальном банковском сейфе. Отмечено, что после смерти поклажедателя по договору о предоставлении индивидуального банковского сейфа банк преимущественно отказывает в предоставлении доступа к сейфу на основании запроса нотариуса или уполномоченного должностного лица органа местного самоуправления. Поэтому наследник не может получить свидетельство о праве на наследство и вынужден обращаться в суд с целью оформления своих прав на наследство. Обоснована спорность подхода, по которому нотариусы выдают свидетельства о праве на наследство на содержание банковского сейфа, не указывая содержащиеся в нем конкретные вещи. С учетом положений действующего законодательства Украины предложено решать проблему оформления прав на наследство, в состав которой входят хранящиеся в банковском сейфе ценности с использованием двух механизмов. Во-первых, закрепление в содержании соответствующего договора правовых последствий смерти поклажедателя, а именно: порядка создания банком специальной комиссии с привлечением наследников поклажедателя; процедуры открытия сейфа; составление акта описания; сроков передачи этого акта нотариуса, заведшего наследственное дело. Таковой подход обусловлен действием принципа свободы контракта. Во-вторых, совершение поклажедателем завещания с назначением его исполнителя и возложение на последнего обязанности по доступу к сейфу с целью составления акта описания. При этом ввиду неодинаковой правовой природы отношений по выполнению завещания (договорную и недоговорную) установить исполнителю завещания соответствующее полномочие возможно только в случае его назначения завещателем в завещании. В свою очередь суд или нотариус, назначая исполнителя завещания, не могут расширить полномочия этого субъекта, закрепленные в законе. Установление содержания индивидуального банковского сейфа, а также составление соответствующего описания по своей сути не является охраной хранящегося в сейфе наследственного имущества.
Keywords: спадкування; склад спадщини; оформлення спадщини; спадкодавець; спадкоємець; виконавець заповіту; банк; цінності; договір; індивідуальний банківський сейф; succession; elements of inheritance; handling the formalities of inheritance; ancestor; lawful heir; testamentary executor; bank; values; contract; safe deposit box; наследование; состав наследства; оформление наследства; наследодатель; наследник; исполнитель завещания; ценности; индивидуальный банковский сейф