Лексико-семантичні особливості використання феменітивів у професійному мовленні - Оверчук, О. Б.; Overchuk, O. B.; ORCID: http://orcid.org/0000-0003-4859-0452; Майборода, І. Р.; Maiboroda, I. R. (Сучасні проблеми правового, економічного та соціального розвитку держави : тези доп. Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 27 листоп. 2020 р.). – Харків, 2020. – С. 283 - 285., 2020)
Зазначено, що вживання фемінітивів у професійному мовленні стало не суспільним викликом, а однією із його характерних особливостей. Проте можливість їх подальшого функціонування в офіційно-діловому й науковому стилях пов’язане із розв’язанням низки проблемних моментів. Так, не для всіх назв на позначення осіб за родом діяльності є загальноприйняті відповідники або милозвучні форми, поки що відсутня єдина уніфікована система фемінітивних назв, не всі носії мови здатні позитивно сприймати й використовувати цей лексичний прошарок, що ускладнює процес їх мовної адаптації. Отмечено, что употребление феминитивов в профессиональной речи стало не общественным вызовом, а одной из его характерных особенностей. Однако возможность дальнейшего функционирования в официально-деловом и научном стилях связана с решением ряда проблемных моментов. Так, не для всех названий на обозначение лиц по роду деятельности есть общепринятые соответствующие или благозвучные формы, пока отсутствует единая унифицированная система феминитивных названий, не все носители языка способны положительно воспринимать и использовать эту лексическую прослойку, что затрудняет процесс их речевой адаптации. It is noted that the use of femininities in professional speech has become not a public challenge, but one of its characteristics. However, the possibility of their further functioning in the official business and scientific styles is associated with the solution of a number of problematic issues. Thus, not all names for persons by type of activity have common equivalents or melodious forms, so far there is no single unified system of feminine names, not all native speakers are able to positively perceive and use this lexical layer, which complicates the process of their linguistic adaptation.
Оверчук О. Б. Лексико-семантичні особливості використання феменітивів у професійному мовленні / О. Б. Оверчук, І. Р. Майборода // Сучасні проблеми правового, економічного та соціального розвитку держави : тези доп. Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 27 листоп. 2020 р.). – Харків, 2020. – С. 283 - 285.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Мова. Мовознавство. Літературознавство. Language. Linguistics. History and Criticism of Literature. Язык. Языкознание. Литературоведение; фемінітиви; феминитивы; femininities; українська мова; украинский язык; ukrainian language; професійне мовлення; профессиональная речь; professional speech