Використання прецедентного права, створеного суддями Європейського суду з прав людини, в процесі прийняття рішень українськими судами з аналогічних питань - Кройтор, В. А.; Kroitor, V. A. (Актуальні проблеми вітчизняної юриспруденції. – 2023. – № 1. - С. 46-53, 2023)
Доведено, що особлива роль у регламентації відносин зі здійснення правосуддя в цивільних справах відіграє Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод 1950 р. Зазначено, що положення чинного законодавства України вимагають застосування судами практики ЄСПЛ як джерела права, незалежно від того, ухвалено конкретне рішення за участю України чи ні. Відзначено, що фактично йде мова про формування певної моделі застосування судових рішень Європейського Суду з прав людини. Наголошено, що застосування прецедентної практики Європейського суду на підставі Європейської конвенції з прав людини у правовому колі України сприятиме не тільки зближенню української держави із європейськими стандартами прав людини, але й забезпечить захист прав та свобод людини у внутрішньо державних відносинах, що в свою чергу позитивно вплине на реалізацію задекларованих на конституційному рівні принципів правової держави.

The author of the article has proved that the Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms of 1950 plays a special role in the regulation of relations on the administration of justice in civil cases. It is the universal international document as evidenced, in particular, by the fact that many provisions of the Universal Declaration of Human Rights are reproduced in its Articles. It has been concluded in the paper that, based on the nature of using the mentioned terms, it can be summed up that the provisions of the current legislation of Ukraine require the courts to apply the caselaw of the European Court of Human Rights as the source of law, regardless of whether a specific decision was made with the participation of Ukraine or not. It may be noted that it is actually about the formation of a certain model of applying court decisions of the European Court of Human Rights. It has been emphasized that the application of precedent practice of the European Court on the basis of the European Convention on Human Rights in the legal framework of Ukraine will contribute both to the approchement of the Ukrainian state with European standards of human rights and will ensure the protection of human rights and freedoms in domestic relationships, which in turn will positively affect the implementation of the rule of law principles declared at the constitutional level.

Доказано, что особую роль в регламентации отношений по осуществлению правосудия по гражданским делам играет Конвенция о защите прав человека и основных свобод 1950 г. Отмечено, что положения действующего законодательства Украины требуют применения судами практики ЕСПЧ как источника права, независимо от того, принято ли конкретное решение с участием Украины или нет. Отмечено, что применение прецедентной практики Европейского суда на основании Европейской конвенции по правам человека в правовом круге Украины будет способствовать не только сближению украинского государства с европейскими стандартами прав человека, но и обеспечит защиту прав и свобод человека во внутригосударственных отношениях, что в свою очередь окажет положительное влияние на реализацию задекларированных на конституционном уровне принципов правового страны.
Use of case law created by the judges of the European Court of Human Rights in the process of accepting decisions by Ukrainian Courts on similar issues
Keywords: цивільне судочинство; civil justice; гражданское судопроизводство; Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод 1950 р.; Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms of 1950; Конвенция о защите прав человека и основных свобод 1950 г.; стандарти справедливого правосуддя; standards of fair justice; стандарты справедливого правосудия; рішення (прецеденти) Європейського суду з прав людини; decisions (precedents) of the European Court of Human Rights; решения (прецеденты) Европейского суда по правам человека; судовий прецедент; judicial precedent; судебный прецедент; судова практика; judicial practice; судебная практика