Opportunities and some results of measuring cultural capital in sociological research practice - Nechitailo, I. S.; Нечітайло, І. С.; ORCID: https://orcid.org/0000-0002-0656-0370; Nazarkin, P.; Biriukova, M.; Stadnik, O.; Boriushkina, O.; Rozova, O. (AD ALTA : Journal of Interdisciplinary Research. - 2022. - P. 159-166, 2022)
Розглянуто проблему вимірювання культурного капіталу в сучасній соціологічній практиці. Слідом за Дж. К. Александером автори акцентують увагу на значенні культурних структур у житті індивідів і груп, що актуалізує необхідність їх більш детального вивчення. Визначено ідентифікацію індикаторів для вимірювання культурного капіталу та представлено результати емпіричного дослідження, яке є спробою верифікації цих індикаторів. За результатами досліджень П. Ді Маджіо, К. Дж. Крука, Н. Д. Де Граафа виділено такі показники культурного капіталу, як частота відвідування театрів і кінотеатрів, концертів класичної та сучасної музики, музеїв, виставок тощо; наявність домашньої бібліотеки; частота читання книг, інтернет-статей, новин тощо. Ці показники водночас є ресурсами накопичення певних видів культурного капіталу, таких як «статус» та «знання-інформація» (авторська типологія). Наведено результати вимірювання культурного капіталу українських студентів за наведеними показниками. Наголошено, що трансляція статусного культурного капіталу та знаннєво-інформаційного культурного капіталу є потужним фактором впливу на процеси особистісного розвитку та академічної успішності студентів.

The article is devoted to the problem of measuring cultural capital in modern sociological practice. Following J. C. Alexander, authors focus on the significance of cultural structures in individuals' and groups' lives, which actualizes the need for a more detailed study of them. The purpose of the article is to identify indicators for cultural capital measuring and present empirical research results, which is an attempt to verify these indicators. Based on the results of studies by P. DiMaggio, C. J. Crook, N. D. De Graaff, such indicators of cultural capital are highlighted as the frequency of visits to theaters and cinemas, concerts of classical and contemporary music, museums, exhibitions, etc.; having a home library; the frequency of reading books, Internet articles, news, etc. These indicators, at the same time, are the resources of accumulation of certain types of cultural capital such as "status" and "knowledgeinformation" (author's typology). The results of measurements of the cultural capital of Ukrainian students using the above indicators are presented. It is concluded that the transmission of status cultural capital and the knowledge-information cultural capital is a powerful factor in influencing the processes of personal development and academic success of students.

Рассмотена проблема измерения культурного капитала в современной социологической практике. Вслед за Дж. К. Александером авторы акцентируют внимание на значении культурных структур в жизни индивидов и групп, что актуализирует необходимость их более детального изучения. Определены индикаторы для измерения культурного капитала и представлены результаты эмпирического исследования, которое является попыткой верификации этих индикаторов. По результатам исследований П. Ди Маджио, К. Дж. Крука, Н. Д. Де Граафа выделены такие показатели культурного капитала, как частота посещения театров и кинотеатров, концертов классической и современной музыки, музеев, выставок и т. д.; наличие домашней библиотеки; частота чтения книг, интернет-статей, новостей и т. д. Эти показатели одновременно являются ресурсами накопления отдельных видов культурного капитала, таких как «статус» и «знание-информация» (авторская типология). Представлены результаты измерений культурного капитала украинских студентов с использованием вышеуказанных показателей. Подчеркнуто, что трансляция статусного культурного капитала и знаниево-информационного культурного капитала является мощным фактором влияния на процессы личностного развития и академических успехов студентов.
Nechitailo, I. Opportunities and some results of measuring cultural capital in sociological research practice / Iryna Nechitailo,Pavel Nazarkin, Maryna Biriukova and ot. // AD ALTA : Journal of Interdisciplinary Research. - 2022. - P. 159-166.
Keywords: Соціологія. Соціальна робота. Sociology. Social Work. Социология. Социальная работа; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; культурний капітал; сultural capital; культурный капитал; культурні споруди; сultural structures; культурные сооружения; емпіричні показники; empirical indicators; эмпирические индикаторы; емпіричні дослідження; empirical research; эмпирическое исследование; студенти; students; студенты