Вплив війни на реалізацію конституційних засад політичної системи України - Павлюк, О. М.; Pavliuk, O. M. (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених, курсантів та студентів : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 16 трав. 2025 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2025. – С. 442-444, 2025)
Відмічено, що війна істотно вплинула на функціонування політичної системи України, однак її конституційні засади продовжують зберігати чинність і визначають межі дій навіть в умовах надзвичайної ситуації. Конституція України залишається основою демократичного ладу, а тимчасові обмеження, викликані воєнним станом, не скасовують фундаментальних принципів народовладдя, поділу влади та політичного плюралізму.

It is noted that the war significantly affected the functioning of the political system of Ukraine, but its constitutional principles continue to remain valid and determine the limits of action even in conditions of emergency. The Constitution of Ukraine remains the basis of the democratic system, and the temporary restrictions caused by martial law do not abolish the fundamental principles of democracy, separation of powers and political pluralism.
Keywords: Україна; політична система; конституційні засади; умови війни; Ukraine; political system; constitutional principles; conditions of war