Заходи кримінально-правового характеру щодо юридичних осіб, кримінально протиправна діяльність уповноважених осіб яких пов’язана зі збройним конфліктом (war nexus): пропозиції удосконалення законодавства України та практики його застосування - Ященко, А. М.; Yashchenko, A. M.; Павликівський, В. І.; Pavlykivskyi, V. I.; Ященко Андрій Миколайович (Вісник Кримінологічної Асоціації України. – 2024. – № 1 (31). – С. 116-129, 2024)
У статті розглядаються особливості покладання та реалізації на національному та міжнародному рівнях конкретних різновидів примусових заходів кримінально-правового характеру щодо юридичних осіб, кримінально протиправна діяльність уповноважених осіб яких пов’язана з вчиненням кримінальних правопорушень, передбачених ст. ст. 111-1, 436, 437, 438, 442, 444, 447 КК України. Пропонуються варіанти усунення наявних у КК України законодавчих перешкод, що можуть виникати в процесі покладання (індивідуалізації) окремих примусових заходів кримінально-правового характеру щодо юридичних осіб, кримінально протиправна діяльність уповноважених осіб яких пов’язана зі збройним конфліктом, а також обґрунтовується необхідність удосконалення чинного кримінальновиконавчого законодавства України в частині нормативно-правової визначеності порядку виконання примусових заходів кримінально-правового характеру щодо юридичних осіб.

The article examines the peculiarities of imposing and implementing at the national and international levels specific types of coercive criminal law measures with regard to legal entities whose authorized persons' criminal activity is related to the commission of criminal offences under Articles 111-1, 436, 437, 438, 442, 444, 447 of the Criminal Code of Ukraine. The author suggests the options for eliminating the legislative obstacles existing in the Criminal Code of Ukraine which may arise in the process of imposing (individualisation) of certain coercive criminal law measures on legal entities whose authorised persons' criminal activity is related to the armed conflict, and also substantiates the need to improve the current criminal executive legislation of Ukraine in terms of regulatory and legal certainty of the procedure for enforcement of coercive criminal law measures on legal entities.

В статье рассматриваются особенности возложения и реализации на национальном и международном уровнях конкретных разновидностей принудительных мер уголовно-правового характера в отношении юридических лиц, уголовно противоправная деятельность уполномоченных лиц, связанных с совершением уголовных правонарушений, предусмотренных ст. ст. 111-1, 436, 437, 438, 442, 444, 447 УК Украины. Предлагаются варианты устранения имеющихся в УК Украины законодательных препятствий, которые могут возникать в процессе возложения (индивидуализации) отдельных принудительных мер уголовно-правового характера в отношении юридических лиц, уголовно противоправная деятельность уполномоченных лиц которых связана с вооруженным конфликтом, а также обосновывается необходимость усовершенствования действующего уголовного законодательства Украины в части нормативно-правовой определенности порядка выполнения принудительных мер уголовно-правового характера в отношении юридических лиц.
Criminal law measures against legal entities whose authorised persons' criminal activity is related to the armed conflict (war nexus): proposals for improving Ukrainian legislation and its application
Keywords: збройний конфлікт; війна; закони та звичаї війни; воєнні злочини; геноцид; пропаганда війни; планування агресивної війни; колабораційна діяльність; примус; заходи кримінально-правового характеру; юридичні особи; уповноважені особи; конфіскація майна юридичної особи; спеціальна конфіскація; armed conflict; war; laws and customs of war; war crimes; genocide; war propaganda; planning of an aggressive war; collaboration; coercion; criminal law measures; legal entities; authorised persons; confiscation of property of a legal entity; special confiscation; вооруженный конфликт; война; законы и обычаи войны; военные преступления; пропаганда войны; планирование агрессивной войны; коллаборационная деятельность; принуждение; меры уголовно-правового характера; юридические лица; уполномоченные лица; конфискация имущества юридического лица; специальная конфискация