Гендерно-зумовлене насильство: соціальні чинники та шляхи подолання - Прокофʼєва, Л. В.; Prokofʼieva , L. V. (Забезпечення психологічної допомоги в секторі безпеки та оборони України : зб. тез ІІ Всеукр. міжвід. психол. форуму (м. Київ, 30 трав. 2023 р.). – Київ, 2023. - С. 173-175, 2023)
Розглянуто питання гендерно обумовленого насильства, визначено заходи щодо його запобігання та протидії. Наголошено, що для того, щоб максимально викоренити таке явище, як гендерно зумовомевлене насильство та насильство в цілому, потрібно загострити увагу на таких моментах: 1. Подальше вдосконалення законодавства і його реалізація, а саме: система збору та аналізу статистичних даних та посилення і покарання кривдників; 2. Створення притулків та інших сервісів підтримки для постраждалих від насилля; 3. Психологічна підтримка чоловіків, що були учасниками бойових дій в Україні.

The issue of gender-based violence was considered, measures for its prevention and countermeasures were determined. It was emphasized that in order to maximally eradicate such a phenomenon as gender-based violence and violence in general, it is necessary to focus on the following points: 1. Further improvement of legislation and its implementation, namely: a system for collecting and analyzing statistical data and strengthening and punishing offenders . 2. Creation of shelters and other support services for victims of violence. 3. Psychological support for men who participated in hostilities in Ukraine.

Рассмотрены вопросы гендерно обусловленного насилия, определены меры по его предотвращению и противодействию. Отмечено, что для того чтобы максимально искоренить такое явление, как гендерно обусловленное насилие и насилие в целом, нужно заострить внимание на следующих моментах: 1. Дальнейшее усовершенствование законодательства и его реализация, а именно: система сбора и анализа статистических данных и усиление и наказание обидчиков ; 2. Создание приютов и других услуг поддержки для пострадавших от насилия; 3. Психологическая поддержка мужчин, участвовавших в боевых действиях в Украине.
Keywords: гендерно-зумовлене насильство; gender-based violence; гендерно-обусловленное насилие; фізичне насилля; physical violence; физическое насилие; психологічне насилля; psychological violence; психологическое насилие