Сучасні проблеми правового забезпечення охорони державної таємниці - Денищук, Д. Є.; Denyshchuk, D. Ye. (Сучасні проблеми правового, економічного та соціального розвитку держави : тези доп. Х Міжнар. наук.-практ. конф., присвяч. 27-й річниці створення Харків. нац. ун-ту внутр. справ (м. Харків, 19 листоп. 2021 р.). – Харків : ХНУВС, 2021. – С. 58-59, 2021)
Розглянуто заходи, спрямовані на забезпечення охорони державної таємниці в Україні, які були реалізовані зокрема й на рівні законів та підзаконних нормативно-правових актів. Виділено такі напрямки вдосконалення: питання надання допуску та доступу до державної таємниці; процедури засекречування відомостей; вимог до осіб, що займають посади начальників режимно-секретних органів; контроль, нагляд та моніторинг відомостей, що стосуються характеристик суб’єктів провадження діяльності, пов’язаної із державною таємницею та обсягом і характером секретних документів тощо.

The measures aimed at ensuring the protection of state secrets in Ukraine, which were implemented in particular at the level of laws and subordinate regulatory legal acts, were considered. The following areas of improvement were identified: the issue of granting admission and access to state secrets; information classification procedures; requirements for persons occupying the positions of heads of regime-secret bodies; control, supervision and monitoring of information related to the characteristics of the subjects of activities related to state secrets and the volume and nature of secret documents, etc.

Рассмотрены мероприятия, направленные на обеспечение охраны государственной тайны в Украине, реализованные в том числе и на уровне законов и подзаконных нормативно-правовых актов. Выделены следующие направления усовершенствования: вопросы предоставления допуска и доступа к государственной тайне; процедуры засекречивания сведений; требований к лицам, занимающим должности начальников режимно-секретных органов; контроль, надзор и мониторинг сведений, касающихся характеристик субъектов осуществления деятельности, связанной с государственной тайной и объемом и характером секретных документов.
Keywords: державна безпека; state security; государственная безопасность; державна таємниця; state secret; государственная тайна; охорона державної таємниці; protection of state secrets; охрана государственной тайны; правове забезпечення; legal support; правовое обеспечение