Щодо проблеми визначення цивільно-правового режиму органів, вилучених із тіла людини, у законодавстві України - Шишка, О. Р.; Shyshka, O. R.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-1396-0508; Шишка, Н. В.; Shyshka, N. V.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-3396-4530 (Юридичний науковий електронний журнал. - 2021. - № 1. - С. 108-111, 2021)
Стаття присвячена дослідженню нормативістського підходу до цивільно-правового режиму органів, вилучених із тіла людини. На основі аналізу чинного законодавства авторами робиться висновок, що відокремлені від тіла людські органи нині не лише мають правову здатність виступати предметом певних договорів (ренти, дарування, довічного утримання тощо), а й водночас указують на те, що чинне законодавство містить прогалини, які фактично та юридично дають можливість таким органам розглядатися як майно, річ. Крім цього, у статті робиться висновок, що законодавство України потребує чіткості й визначеності щодо правового режиму органів, вилучених із тіла людини. The article is devoted to the study of the normative approach to the civil law regime of organs removed from the human body. Based on the analysis of the current legislation, the authors conclude that human organs separated from the body now not only have the legal capacity to be the subject of certain agreements (rent, gift, lifetime maintenance, etc.), but also indicate that the current the legislation contains gaps that in fact and legally allow such bodies to be considered as property, a thing. In addition, in the article it is concluded that the legislation of Ukraine needs clarity and certainty regarding the legal regime of organs removed from the human body. Статья посвящена исследованию нормативистского подхода к гражданско-правовому режиму органов, изъятых из тела человека. На основе анализа действующего законодательства авторами делается вывод, что отделенные от тела человеческие органы в настоящее время не только имеют правовую способность выступать предметом определенных договоров (ренты, дарения, пожизненного содержания и т.д.), но и одновременно указывают на то, что действующее законодательство содержит пробелы, которые фактически и юридически дают возможность таким органам рассматриваться как имущество, вещь. Кроме этого, в статье делается вывод, что законодательство Украины требует четкости и определенности относительно правового режима органов, изъятых из тела человека.
On the problem of determining the civil-legal regime of bodies removed from the human body in the legislation of Ukraine
Шишка, О. Р. Щодо проблеми визначення цивільно-правового режиму органів, вилучених із тіла людини, у законодавстві України / Шишка О. Р., Шишка Н. В. // Юридичний науковий електронний журнал. - 2021. - № 1. - С. 108-111. - DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0374/2021-1/24.
Keywords: Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; об’єкти цивільних прав; объекты гражданских прав; objects of civil rights; цивільно-правовий режим; гражданско-правовой режим; civil law regime; органи людини; органы человека; human organs; трансплантація; трансплантация; transplantation; анатомічні матеріали людини; анатомические материалы человека; human anatomical materials; біоімплантати; биоимплантаты; bioimplants; законодавство; законодательство; legislation