Гендерні відмінності в мотивації поліцейських при допущенні помилок - Дроздова, Л. В.; Drozdova, L. V. (Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського. Сер.: Психологія. – 2024. – Т. 35 (74), № 4. - С. 137-142, 2024)
У статті розглядається проблема мотивації поліцейських при допущенні помилок, зокрема вивчення гендерних відмінностей у тривожності, ставленні до винесення уроків та схильності до приховування помилок. В юридичній психології проблеми мотивації поліцейських при допущенні помилок свідчать про те, що різні підходи до тривожності, рефлексії та приховування помилок можуть бути зумовлені глибинними психологічними та соціальними чинниками, що потребують комплексного підходу для оптимізації професійної діяльності та підтримки правоохоронців. В дослідженні основну увагу приділено аналізу мотиваційних аспектів у контексті гендерних особливостей, що дозволяє краще зрозуміти, як чоловіки та жінки реагують на власні помилки в професійній діяльності. Метою дослідження є вивчення гендерних відмінностей у мотивації поліцейських при допущенні помилок, зокрема, аналіз тривожності, ставлення до винесення уроків та схильності до приховування помилок. Вибірка дослідження включала 238 поліцейських, які були розподілені на дві групи за гендерною ознакою: чоловіки (126 осіб) та жінки (112 осіб). Для оцінки мотиваційних аспектів використовувався опитувальник «Шкала спрямованості мотивації при здійсненні помилки (EOMS)». Отримані результати були проаналізовані за допомогою t-критерію Стьюдента. Емпіричні результати показали, що чоловіки значно частіше винесуть уроки зі своїх помилок порівняно з жінками, що вказує на більшу схильність чоловіків до рефлексії та самовдосконалення. Жінки виявляють значно більшу тривожність з приводу помилок порівняно з чоловіками, що підкреслює необхідність адресної психологічної підтримки для зменшення стресу та покращення професійної впевненості. Схильність до приховування помилок у жінок дещо вище, ніж у чоловіків, але ця різниця не є статистично значущою, що може свідчити про загальні професійні норми. Отримані результати дозволяють виявити важливі аспекти для вдосконалення навчальних програм та підтримки поліцейських, враховуючи їх гендерні особливості. Це допоможе створити сприятливі умови для професійного розвитку та зменшення рівня стресу серед співробітників правоохоронних органів.

This article addresses the issue of police officers’ motivation when making mistakes, specifically examining gender differences in anxiety, attitudes toward learning from mistakes, and tendencies to conceal errors. In legal psychology, the issues surrounding police officers’ motivation when making mistakes indicate that different approaches to anxiety, reflection, and error concealment may be influenced by underlying psychological and social factors, which require a comprehensive approach to optimize professional activity and support law enforcement personnel. The study focuses on analyzing motivational aspects in the context of gender characteristics, which helps to better understand how men and women react to their own mistakes in professional activities. The goal of the study is to investigate gender differences in police officers’ motivation when making mistakes, specifically analyzing anxiety, attitudes toward learning from mistakes, and tendencies to conceal errors. The study sample included 238 police officers, divided into two gender-based groups: men (126 individuals) and women (112 individuals). The motivational aspects were assessed using the «Error Motivation Orientation Scale (EOMS).» The results were analyzed using Student’s t-test. Empirical results showed that men are significantly more likely to learn from their mistakes compared to women, indicating a greater tendency among men for reflection and self-improvement. Women exhibit significantly higher anxiety regarding mistakes compared to men, highlighting the need for targeted psychological support to reduce stress and improve professional confidence. Women also show a slightly higher tendency to conceal mistakes than men, although this difference is not statistically significant, which may suggest general professional norms. The results reveal important aspects for improving training programs and supporting police officers, considering their gender-specific characteristics. This will help create favorable conditions for professional development and reduce stress levels among law enforcement personnel.

Изучены гендерные различия в мотивации полицейских при допущении ошибок, в частности, анализ тревожности, отношение к извлечению уроков и склонности к сокрытию ошибок.
Gender differences in police officers’ motivation when making mistakes
Keywords: гендерні відмінності; мотивація; мотиваційні аспекти; психологічна підтримка; поліцейські; професійне навчання; помилки; стрес; тривожність; gender differences; motivation; motivational aspects; psychological support; police officers; professional training; mistakes; stress; anxiety; гендерные различия; мотивация; мотивационные аспекты; психологическая поддержка; полицейские; профессиональное обучение; ошибки; стресс; тревожность