Роль конституційного суду у захисті громадянських прав під час воєнного стану - Гета, Д. С.; Heta, D. S.; Кисильова, К. В.; Kysylova, K. V.; Ковач, Я. В.; Kovach, Ya. V. (Академічні візії. - 2024. - Вип. 30., 2024)
Стаття присвячена аналізу судових механізмів захисту прав громадян в умовах воєнного стану. Воєнний стан, введений на всій території України 24 лютого 2022 року внаслідок широкомасштабної військової агресії російської федерації, серйозно вплинув на всі правовідносини, здійснення публічної влади, захист прав громадян та реалізацію прав і свобод людини. У цьому контексті важливого значення набуває питання всебічної розробки та дослідження оптимальної моделі захисту прав громадян, а також питання вдосконалення та оптимізації захисту прав людини в умовах протидії військовій агресії російської федерації. Метою цієї статті є аналіз ролі Конституційного Суду України у захисті прав громадян в умовах воєнного стану. Встановлено, що міжнародно-правові інструменти гарантують основоположні права і свободи людини, але не всі вони є абсолютними і можуть бути предметом правових обмежень. Це пов’язано з винятковими обставинами, які певною мірою загрожують існуванню держав, народів і націй, а також окремих осіб. Міжнародний пакт про громадянські і політичні права 1966 року сформулював загальну мету обмежень прав людини, що випливають із Загальної декларації прав людини, та ввів поняття «захист національної безпеки». Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод передбачає звільнення від зобов’язань у надзвичайних ситуаціях. Європейські стандарти доступу до правосуддя відображені у національному законодавстві України і гарантують право на судовий захист порушених прав людини на конституційному, адміністративному та процесуальному рівнях. Конституційний Суд зарекомендував себе як невід’ємна складова функціонування держави. Це особливо важливо у складні періоди суспільного життя, такі як ситуації, що вимагають запровадження особливого надзвичайного стану, зокрема воєнного стану. У такі періоди судова влада повинна постійно працювати над забезпеченням та гарантуванням прав і свобод людини і громадянина, гарантованих Конституцією України та охоронюваних державою. Доведено, що права і свободи людини та громадянина мають залишатися пріоритетом держави на всій території України навіть в умовах воєнного стану. Це безпрецедентне явище для нашої країни і, безсумнівно, викличе труднощі у функціонуванні механізмів захисту та забезпечення конституційних прав і свобод. Необхідно також враховувати, що в умовах воєнного стану деякі конституційні права громадян можуть бути обмежені з метою більш ефективної мобілізації державних ресурсів для протидії військовим нападам. Ці питання мають бути взяті до уваги в майбутніх дослідженнях.

The article is devoted to the analysis of judicial mechanisms for the protection of citizens’ rights under martial law. The martial law imposed on the entire territory of Ukraine on February 24, 2022 as a result of the large-scale military aggression of the Russian Federation seriously affected all legal relations, the exercise of public authority, the protection of citizens’ rights, and the realization of human rights and freedoms. In this context, the issue of comprehensive development and research of the optimal model for the protection of citizens’ rights, in particular in the conditions of countering the military aggression of the Russian Federation, as well as the issue of improving and optimizing the protection of human rights in the conditions of countering the military aggression of the Russian Federation, becomes important. The purpose of this article is to analyze the role of the Constitutional Court in protecting the rights of citizens under martial law. The author explains that international legal instruments guarantee basic human rights and freedoms, but not all of them are absolute and may be subject to legal restrictions. This is due to these circumstances, which to some extent threaten the existence of the state, peoples and nations, as well as individuals. The International Covenant on Civil and Political Rights of 1966 formulated the general purpose of limiting human rights arising from the Universal Declaration of Human Rights and the concept of «protection of national security». The Convention on the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms requires exemption from obligations in emergency situations. The author believes that the European standards of access to justice are reflected in the national legislation of Ukraine and guarantee the right to judicial protection of violated human rights at the constitutional, administrative and procedural levels. The Constitutional Court recommended itself as an integral part of the functioning of the state. This is especially important in difficult periods of social life, such as situations requiring the introduction of a special state of emergency, including martial law. In such a period, the judiciary must constantly work to ensure and guarantee the rights and freedoms of a person and a citizen, guaranteed by the Constitution of Ukraine and protected by the state. The author shows that the rights and freedoms of a person and a citizen should remain a priority of the state throughout the territory of Ukraine, even under martial law. This is an unprecedented phenomenon for our country and will undoubtedly cause difficulties in the functioning of mechanisms for the protection and provision of constitutional rights and freedoms. It should also be noted that in the conditions of martial law, some constitutional rights of citizens may be limited in order to more effectively mobilize state resources to counter military attacks. These questions should be taken into account in future studies.

Статья посвящена анализу судебных механизмов защиты прав граждан в условиях военного положения. Военное положение, введенное на всей территории Украины 24 февраля 2022 года в результате широкомасштабной военной агрессии российской федерации, оказал серьезное влияние на все правоотношение, осуществление публичной власти, защите прав граждан и реализацию прав и свобод человека. В этом контексте важное значение приобретает вопрос всесторонней разработки и исследование оптимальной модели защиты прав граждан, а также вопросы совершенствования и оптимизации защиты прав человека в условиях противодействия военной агрессии российской федерации. Целью этой статьи является анализ роли Конституционного суда Украины в защите прав граждан в условиях военного положения.
The role of constitutional courts in the protection of civil rights during martial law
Keywords: права і свободи; механізм захисту; судовий захист; громадянські права; воєнний стан; захист прав; rights and freedoms; protection mechanism; judicial protection; civil rights; martial law; protection of rights; права и свободы; механизм защиты; судебная защита; гражданские права; военное положение; защита прав