Протидія дезінформації та пропаганді в умовах війни: роль медіа та соціальних мереж - Іванцов, В. О.; Ivantsov, V. O.; Бахмат, В. Г.; Bakhmat, V. H.; Іванцов Володимир; Володимир Бахмат (Безпекова ситуація в Україні в умовах війни: стан, загрози, напрями забезпечення безпеки: зб. тез Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Київ, 27 верес. 2024 р.). – Вінниця : ТВОРИ, 2024. – С. 100-104, 2024)
Протидія дезінформації та пропаганді є критично важливим завданням в умовах сучасної війни, де інформація стає не лише засобом передачі новин, а й інструментом впливу на масову свідомість та маніпуляцій громадською думкою. У контексті військових конфліктів медіа та соціальні мережі набувають ролі ключових майданчиків для формування суспільного уявлення про події, що відбуваються. У цій анотації розглядається значення стратегічного підходу до комунікацій, впровадження перевірки фактів, підвищення рівня медіаграмотності серед населення та захисту інформаційного простору від зовнішнього впливу. Особливий акцент зроблено на необхідності взаємодії традиційних ЗМІ та цифрових платформ задля формування єдиної позиції щодо викриття фейкових новин. Окремо аналізується роль соціальних мереж як швидкого каналу поширення інформації, що може як сприяти боротьбі з дезінформацією, так і погіршувати ситуацію через неконтрольовану пропаганду. У роботі підкреслюється значення міждисциплінарного підходу, що поєднує дослідження комунікацій, технологій та психології, для створення ефективних стратегій протидії дезінформації. Висновки спрямовані на розвиток інноваційних методів боротьби з інформаційними загрозами, підвищення обізнаності суспільства та захист національної безпеки в умовах війни.

Countering disinformation and propaganda is a crucial task during modern warfare, where information becomes not only a means of news delivery but also a tool for influencing public consciousness and manipulating societal opinions. In the context of military conflicts, media and social networks serve as pivotal platforms for shaping public perceptions of ongoing events. This abstract explores the significance of strategic communication approaches, the implementation of fact-checking mechanisms, enhancing media literacy among the population, and safeguarding the informational space from external influences. Special emphasis is placed on the necessity of collaboration between traditional media and digital platforms to establish a unified stance against fake news. Additionally, the role of social networks as rapid information dissemination channels is analyzed, highlighting their dual potential to combat disinformation or exacerbate the problem through unchecked propaganda. The paper underscores the importance of an interdisciplinary approach, integrating communication, technology, and psychology studies to develop effective disinformation counteraction strategies. Conclusions are aimed at fostering innovative methods to address informational threats, raising public awareness, and ensuring national security during times of war.
Keywords: дезінформація; пропаганда; медіа; соціальні мережі; медіаграмотність; війна; інформаційний простір; національна безпека; propaganda; media; disinformation; social networks; war; informational space; media literacy; national security