Основні тенденції розвитку сучасного українського суспільства - Лисюк, А. М.; Lysiuk, A. M. (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених, курсантів та студентів : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 16 трав. 2025 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2025. – С. 590-593, 2025)
Сучасні тенденції вітчизняного суспільства переживають ряд змін, які мають як і позитивний так і негативний вплив на його розвиток. Сьогодні безперечно негативний вплив на розвиток суспільства має війна, яка сформувала в Україні та світі продовольчу, енергетичну, екологічну і фінансову кризи. Проте, вона одночасно створила нову соціальну реальність, зміцнила почуття політичної єдності, утвердила національну ідентичність та створила умови визнання цінностей українського суспільства у світі.

Modern trends of the domestic society are experiencing a number of changes that have both positive and negative effects on its development. Today, the war, which has created food, energy, environmental and financial crises in Ukraine and the world, has undoubtedly had a negative impact on the development of society. However, it has simultaneously created a new social reality, strengthened the sense of political unity, affirmed national identity and created conditions for the recognition of the values of Ukrainian society in the world.
Keywords: Україна; сучасне суспільство; глобалізація; трансформація; Ukraine; modern society; globalization; transformation