Удосконалення заходів протидії корупції в контексті кримінальної відповідальності за корупційні злочини - Юртаєва, К. В.; Yurtayeva, K. V.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-6096-2020; ResearcherID: D-1818-2016 (Особливості застосування антикорупційного законодавства: від розслідування до вироку суду : зб. тез доп. Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 17 жовт. 2019 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ ; Кримінол. асоц. України ; Громад. спілка «Центр запобігання та протидії корупції» ; Громад. рада при МВС України. – Харків : ХНУВС, 2019. – С. 199-201., 2019)
Автор зазначив, що питання доцільності відновлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення є доволі сумнівним. Значна кількість країни з успішним досвідом подолання корупції не містять норми про незаконне збагачення, оскільки вона порушує низку основоположних прав і свобод людини і громадянина, натомість перевага надається статтям, що передбачають відповідальність за ухилення від сплати податків і відмивання брудних грошей. У зв’язку з цим доцільним вбачається вдосконалення кримінальної відповідальності за злочини, передбачені ст. 209, 366-1 КК України, та встановлення процесуальних заходів щодо арешту активів посадових осіб, походження яких може бути пов’язано з корупційною або злочинною діяльністю.

The author noted that the question of the expediency of resuming criminal liability for illicit enrichment is rather doubtful. A significant number of countries with successful experience in overcoming corruption do not contain rules on illicit enrichment, since it violates a number of fundamental human and civil rights and freedoms, and preference is given to articles providing for liability for tax evasion and money laundering. In this regard, it is considered expedient to improve criminal liability for crimes under Art. 209, 366-1 of the Criminal Code of Ukraine, and the establishment of procedural measures to seize the assets of officials, the origin of which may be associated with corrupt or criminal activities.

Автор отметил, что вопрос целесообразности возобновления уголовной ответственности за незаконное обогащение достаточно сомнительный. Значительное количество стран с успешным опытом преодоления коррупции не содержат нормы о незаконном обогащении, поскольку она нарушает ряд основополагающих прав и свобод человека и гражданина, а предпочтение отдается статьям, предусматривающим ответственность за уклонение от уплаты налогов и отмывание грязных денег. В этой связи целесообразным усматривается совершенствование уголовной ответственности за преступления, предусмотренные ст. 209, 366-1 УК Украины, и установление процессуальных мер по аресту активов должностных лиц, происхождение которых может быть связано с коррупционной или преступной деятельностью.
Юртаєва, К. В. Удосконалення заходів протидії корупції в контексті кримінальної відповідальності за корупційні злочини / К. В. Юртаєва // Особливості застосування антикорупційного законодавства: від розслідування до вироку суду : зб. тез доп. Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 17 жовт. 2019 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ ; Кримінол. асоц. України ; Громад. спілка «Центр запобігання та протидії корупції» ; Громад. рада при МВС України. – Харків : ХНУВС, 2019. – С. 199-201.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; корупція; коррупция; corruption; боротьба з корупцією; борьба с коррупцией; fight against corruption; протидія корупції; противодействие коррупции; anti-corruption; Кримінальне право. Criminal Law. Уголовное право; незаконне збагачення; незаконное обогащение; illicit enrichment; кримінальна відповідальність; уголовная ответственность; criminal liability; ухилення від сплати податків; уклонение от уплаты налогов; tax avoidance; відмивання брудних грошей; отмывание грязных денег; dirty money laundering