Вплив цифровізації на розвиток кримінологічних досліджень: нові виклики та можливості - Іванцов, В. О.; Ivantsov, V. O.; Зелінський, В. О.; Zelinskyi, V. O. (Пенітенціарна система: історія, сучасність, майбутнє : матеріали наук. читань пам’яті генерал-полковника внутріш. служби Штанька Івана Васильовича (м. Чернігів, 13 верес. 2024 р.). – Чернігів : ПАУ, 2024. – С. 111-115, 2024)
Цифровізація значно вплинула на всі сфери людської діяльності, зокрема на розвиток кримінологічних досліджень. У сучасному світі цифрові технології стали ключовим інструментом для збору, аналізу та обробки даних, які використовуються у вивченні кримінальної поведінки, розробці стратегій профілактики злочинності та оцінці ефективності заходів кримінальної юстиції. Завдяки доступу до великих масивів даних (Big Data), використанню штучного інтелекту, аналітики та блокчейн-технологій, кримінологи отримали нові можливості для дослідження складних криміногенних процесів. Водночас цифровізація породжує нові виклики, такі як кіберзлочинність, питання конфіденційності, етичні дилеми використання персональних даних та залежність від технічної інфраструктури. Застосування цифрових методів у кримінології сприяє появі нових інструментів для вивчення злочинності, зокрема кримінальної прогнозованості, картографії злочинів та аналізу мережі злочинних угруповань. Проте ці технології вимагають розвитку міждисциплінарного підходу, а також співпраці між фахівцями з інформаційних технологій, правознавства та соціальних наук. Окрему увагу слід приділити впровадженню цифрових стандартів у правову систему, що дозволить підвищити ефективність боротьби зі злочинністю в умовах глобалізації. Ця тема стає актуальною для визначення шляхів вдосконалення кримінологічних досліджень у цифрову епоху.

Digitalization has significantly influenced various fields of human activity, including the development of criminological research. In the modern world, digital technologies have become key tools for collecting, analyzing, and processing data used to study criminal behavior, develop crime prevention strategies, and evaluate the effectiveness of criminal justice measures. With access to large datasets (Big Data), the use of artificial intelligence, analytics, and blockchain technologies, criminologists have gained new opportunities to explore complex criminogenic processes. At the same time, digitalization poses new challenges such as cybercrime, privacy issues, ethical dilemmas in using personal data, and dependency on technological infrastructure. The application of digital methods in criminology has introduced new tools for studying crime, including criminal predictability, crime mapping, and the analysis of criminal networks. However, these technologies require the development of interdisciplinary approaches and cooperation among specialists in information technology, law, and social sciences. Special attention should be paid to implementing digital standards in the legal system, which will enhance the effectiveness of combating crime in the context of globalization. This topic is highly relevant for identifying ways to improve criminological research in the digital era.
Keywords: кримінологія; digitalization; цифровізація; цифрові технології; етика; Big Data; штучний інтелект; кіберзлочинність; кримінальна поведінка; блокчейн; картографія злочинності; кримінальні мережі; конфіденційність; міждисциплінарний підхід; глобалізація; criminology; digital technologies; Big Data; artificial intelligence; cybercrime; criminal behavior; interdisciplinary approach; blockchain