Об’єкт злочинного обігу активів: кримінально-правовий аналіз - Швець, Ю. В.; Shvets, Yu. V. (Вісник Кримінологічної асоціації України. - 2025. - № 2 (35). - С. 60-72, 2025)
Стаття присвячена кримінально-правовому аналізу об’єкту злочинного обігу активів. Встановлено, що такий обіг можливо представити у виді двовимірної моделі. Перший вимір репрезентує обіг активів злочинного походження. Другий – обіг активів, що використовуються з кримінально протиправною метою. Коли актив не має злочинного походження, або не використовується для фінансування, матеріального забезпечення іншої злочинної діяльності, його обіг є не тільки законним, але й бажаним з економічної точки зору. Аргументується, що злочинний обіг активів є субкримінальним феноменом, узалежненим від інших кримінальних правопорушень, вчинених та потенційно можливих. Функціонально такий обіг є епіфеноменом злочинності, супроводжує її і лише за наявності зв’язків з нею набуває самостійного кримінально-правового значення. На цій підставі об’єктом злочинного обігу активів запропоновано визнати суспільні відносини у сфері кримінологічної безпеки, нормальне функціонування яких визначає низький рівень економічної привабливості вчинення кримінальних правопорушень, мінімальні можливості їх фінансування, матеріального забезпечення.

The article is devoted to the criminal-legal characteristics of the object of criminal asset circulation. It is established that such asset circulation can be represented in the form of a two-dimensional model. The first dimension represents the circulation of assets of criminal origin. The second is the circulation of assets used for criminally unlawful payment. When an asset does not have a criminal origin, or is not used to finance or materially support other criminal activities, its circulation is not only legal, but also desirable from an economic point of view. In fact, criminal asset circulation is a sub-criminal phenomenon, that is, independent of other criminal offenses committed and identified as possible. Functionally, such circulation is an epiphenomenon of crime, accompanies it and only in the presence of ties with it acquires independent criminal-legal significance. On this basis of the object of criminal circulation of assets, it is proposed to study social relations in the field of criminological security, the normal functioning of which is ensured by a low level of economic attractiveness of committing criminal offenses, minimal possibilities of their financing, and material support.
Object of criminal asset circulation: criminal legal analysis
Keywords: злочинний обіг активів; фінансування; матеріальне забезпечення; легалізація; склад кримінального правопорушення; суспільні відносини; об’єкт; цінності; запобігання кримінальним правопорушенням; кримінологічна безпека; criminal circulation of assets; financing; material support; legalization; composition of a criminal offense; object; values; social relations; prevention of criminal offenses; criminological security