Закритий розгляд цивільних справ як складова принципу гласності та відкритості в цивільному судочинстві України - Тімонов, А. І.; Timonov, A. I. (Право.ua. - 2024. - № 3. - С. 322-328, 2024)
У статті розглядається проблема визначення сутності закритого розгляду цивільних справ як складової принципу гласності та відкритості в цивільному судочинстві України. Відкритість, гласність цивільного судочинства правомірно вважається за одним із вагоміших завоювань демократії. Засада гласності цивільного судочинства базується на конституційній вимозі гласності судового процесу (ст. 129 Конституції України) та відповідно до ч. 3 ст. 2 ЦПК України є основною засадою (принципом) цивільного судочинства. У праці підтримується висловлене в юридичній літературі положення (В. Кройтор), що дія практично будь-якого принципу цивільного процесу може бути обмежена з тих чи інших підстав. У цьому плані не є винятком і принцип поєднання гласності та можливості її обмеження в цивільному судочинстві. Згідно зі ст. 6 Європейської конвенції прав про захист прав людини і основоположних свобод, судове рішення оголошується публічно. Однак преса та публіка можуть не допускатись на судове засідання протягом усього процесу або його частини з міркувань моралі, суспільного порядку або національної безпеки в демократичному суспільстві, а також коли цього вимагають інтереси суспільства, неповнолітніх, або для захисту приватного життя сторін, або – тією мірою, якою, на думку суду, суворо необхідно, – за особливих обставин, коли гласність порушувала б інтереси правосуддя. Подібна норма міститься і в ст. 14 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права. Автор зазначає, що враховуючи важливість гласного і відкритого судового процесу в нашій країні, цілком закономірним є питання: а наскільки виправданим є зазначене вище формулювання закону про можливість суду проводити закрите судове засідання, і, як наслідок, – неможливість доступу зацікавлених осіб до матеріалів даних справ. Це дуже серйозне питання, оскільки воно стосується проблеми обмеження дії одного з основоположних принципів здійснення правосуддя. Особливої гостроти набуває питання особливостей реалізації принципу гласності та відкритості цивільного судочинства у процесі здійснення цивільного судочинства в умовах воєнного стану, який введено на території нашої країни в результаті військової агресії рф проти України з 24 лютого 2022 року. Розглядаючи питання про процесуальний зміст принципу гласності та відкритості судового розгляду цивільних справ вважаємо, що найбільш повно гласність здійснюється у відкритому судовому розгляді, який згідно з ч. 2 ст. 7 ЦПК України, є основним його елементом. Важливим елементом змісту гласності цивільного судочинства виступають підстави та загальний порядок закритого судового розгляду цивільних справ.

The author of the article studies the problem of determining the essence of non-public hearing of civil cases as a component of the principle of publicity and openness in civil judiciary of Ukraine. The openness and publicity of the civil legal proceedings is rightfully considered as one of the most important achievements of democracy. The principle of publicity of civil legal proceedings is based on the constitutional requirement of openness of the judicial process (the Art. of the Constitution of Ukraine) and is the main basis (principle) of civil legal proceedings in accordance with Part 3 of the Art. 2 of the Civil Procedural Code of Ukraine. The author of the work supports the position expressed in the legal literature (V. Kroitor) that the effect of almost any principle of civil process can be limited by any reason. In this regard, the principle of combining publicity and the possibility of its limitation in civil legal proceedings is not an exception. Thus, a judgment shall be pronounced publicly according to the Art. 6 of the European Convention on Human Rights for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms, but the press and public may be excluded from all or part of the trial in the interests of morals, public order or national security in a democratic society, as well as where the interests of juveniles or the protection of the private life of the parties so require, or to the extent strictly necessary in the opinion of the court in special circumstances where publicity would prejudice the interests of justice. A similar norm is contained in the Art.14 of the International Covenant on Civil and Political Rights. The author notes that, given the importance of a public and open court process in our country, there is a quite natural matter: how justified the above-mentioned wording of the law on the possibility of the court holding a non-public court session, is and, as a result, the impossibility of access of interested persons to the materials of these cases. It is a very serious issue, since it concerns the problem of limiting the action of one of the fundamental principles of justice administration. There is a particularly acute issue on the peculiarities of implementing the principle of publicity and openness of civil judiciary in the process of conducting civil legal proceedings under the terms of the martial law, which was imposed on the territory of our country as a result of the military aggression of the Russian Federation against Ukraine from February 24, 2022. Considering the issue on the procedural content of the principle of publicity and openness of hearing civil cases, we believe that publicity is most completely carried out in an open trial, which is its main element in accordance with Part 2 of the Art. 7 of the Civil Procedural Code of Ukraine. An important element of the content of the publicity of civil legal proceedings is the grounds and general order of a nonpublic court session in civil cases.

Определена сущность закрытого рассмотрения гражданских дел как составляющей принципа гласности и открытости в гражданском судопроизводстве Украины.
Non-public hearing of civil cases as a component of the principle of publicity and openness in civil judiciary of Ukraine
Keywords: цивільний процес; цивільне судочинство; право на доступ до правосуддя; принципи цивільного судочинства; гласність; публічність; закритий розгляд цивільних справ; принцип гласності та відкритості цивільного судочинства в ході здійснення правосуддя в цивільних справах; civil process; civil legal proceedings; right to access to justice; principles of civil legal proceedings; civil judiciary; publicity; openness; non-public hearing of civil cases; principle of publicity and openness of civil proceedings during the administration of justice in civil cases; гражданский процесс; гражданское судопроизводство; право на доступ к правосудию; принципы гражданского судопроизводства; гласность; публичность; открытость; закрытое рассмотрение гражданских дел; принцип гласности и открытости гражданского судопроизводства в ходе осуществления правосудия по гражданским делам