Peculiarities of conducting procedural actions before entering data into the Unified Register of Pre-Trial Investigations in terms of problematic aspects of the modern time - Lazareva, D.; Лазарева, Д.; Kessariiskyi, O.; Кессарійський, О. (Науковий вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. – 2023. – № 3. – С. 38-44, 2023)
У науковій статті розглядається проведення процесуальних дій до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань з точки зору проблемних аспектів сучасності. Автор звертає увагу на оновлені положення про початок досудового розслідування, зокрема використання Єдиного реєстру досудових розслідувань протягом усього часу його проведення. Враховуючи те, що чинним процесуальним законодавством досі не врегульовано окремі позиції щодо ведення реєстру та його організації, можливості проведення окремих слідчих (розшукових) дій до внесення відомостей, це свідчить про необхідність трансформації ряду положень, які стосуються початку досудового розслідування. Вирішення цього питання є важливим для слідчої практики. У статті розкриваються проблемні аспекти практичної діяльності, які можуть бути вирішені шляхом проведення певних досліджень відомостей Єдиного реєстру досудових розслідувань з метою організації діяльності органів досудового розслідування та спрямування їх на виконання завдань кримінального процесу. Автор зазначає, що ЄРДР є досить корисним в організації досудового розслідування, адже завдяки йому контролюється перебіг кримінальних проваджень та їх рух у системі органів досудового розслідування. Також доцільно зазначити, що створення та системне вдосконалення ЄДПР є важливим кроком на шляху співвідношення українського кримінального процесу та міжнародного законодавства, яке передбачає формування відповідних баз даних для спрощення діяльності правоохоронних органів та вдосконалення їх якість. Слід зазначити, що в судовій практиці зафіксовано визначальне значення Єдиного реєстру досудових розслідувань як бази для обліку та збереження відомостей про кримінальні правопорушення.

The scientific article examines the conduct of procedural actions before entering information into the Unified Register of Pretrial Investigations in terms of problematic aspects of modern time. The author draws attention to the updated provisions for the initiation of a pre-trial investigation, in particular, the use of the Unified Register of Pre-trial Investigations throughout its conduct. Taking into account the fact that current procedural legislation has not yet regulated certain positions regarding keeping records in the register and its organization, as well as the ability to conduct certain investigative (search) actions before entering information, this argues for the need to transform a number of provisions that relate to the beginning of a pre-trial investigation. Resolving this issue is important for investigative practice. The article reveals problematic aspects of practical activity that can be solved by conducting certain studies with the information contained in the Unified Register of Pretrial Investigations in order to organize the activities of pretrial investigation bodies and direct them towards the implementation of the tasks of the criminal process.

Раскрываются проблемные аспекты практической деятельности, которые могут быть решены путем проведения определенных исследований сведений Единого реестра досудебных расследований с целью организации деятельности органов досудебного расследования и направление их на выполнение задач уголовного процесса.
Особливості проведення процесуальних дій до внесення даних до Єдиного реєстру досудових розслідувань в роззріку проблемних аспектів сучасності
Keywords: Єдиний реєстр досудових розслідувань; процесуальні дії; огляд місця події; початок досудового розслідування; слідчі (розшукові) дії; Unified register of pre-trial investigations; procedural actions; inspection of the scene of the incident; initiation of pre-trial investigation; investigative (search) actions; Единый реестр досудебных расследований; процессуальные действия; осмотр места происшествия; начало досудебного расследования; следственные (розыскные) действия