Реінтеграція ветеранів (в тому числі з інвалідністю): повернення військових до повноцінного життя : методичні рекомендації - Чепіга, Л. П.; Chepiga, L. P.; Карпенко, Є. В.; Харченко, С. В.; Kharchenko, S. V.; Бондаренко, Л. О.; Bondarenko, L. O.; Жданова, І. В.; Zhdanova, I. V.; Козира, П. В.; Ляска, О. П.; Liaska, O. P.; et al. (Харківський національний університет внутрішніх справ, 2024)
Методичні рекомендації включають три розділи. У першому розділі надано визначення поняттю «реінтеграція ветеранів до цивільного життя», представлено певну нормативну базу, яка може бути корисною в діяльності психолога з реінтеграції ветеранів; розкрито зміст різних аспектів реінтеграції ветеранів (професійної реінтеграції, реінтеграції у громаду, політичної реінтеграції, соціально-психологічної реінтеграції, реінтеграції ветеранів з інвалідністю, гендерні аспекти реінтеграції); наведено приклади найбільш відомих вітчизняних та закордонних програм з реінтеграції ветеранів; запропоновано психологічні критерії ефективності програм з реінтеграції ветеранів війни до цивільного життя. Другий розділ містить матеріли у допомогу психологу з реалізації безпосередньої практичної психоедукаційної, психодіагностичної, консультативної, психокорекційної роботи в контексті реінтеграції ветеранів до цивільного життя; комплекс психодіагностичних методик, які спрямовані на дослідження психічних станів та властивостей особистості, симптоматики посттравматичного стресового розладу, соціальної адаптації та ресурсів особистості ветерана; психокорекційну Програму тренінгу соціальнопсихологічної адаптації та підвищення якості життя ветеранів «Моє життя: перезавантаження». Третій розділ присвячено роботі із сім’єю ветерана; надано психокорекційну програму «Відновлення родиною», яка спрямована на розвиток психологічних ресурсів та здібностей для подолання сімейних труднощів, містить комплекс методик для діагностики сімейних відносин та докладну програму соціально-психологічного тренінгу. Розроблені методичні рекомендації будуть корисними для осіб, які беруть участь у процесах реінтеграції ветеранів до цивільного життя – соціальних працівників, психологів, фахівців із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб.

The methodological recommendations include three sections. The first section defines the concept of "reintegration of veterans into civilian life", presents a certain regulatory framework that may be useful in the activities of a psychologist in the reintegration of veterans; reveals the content of various aspects of veterans' reintegration (professional reintegration, community reintegration, political reintegration, socio-psychological reintegration, reintegration of veterans with disabilities, gender aspects of reintegration); gives examples of the most famous domestic and foreign programs for the reintegration of veterans; proposes psychological criteria for the effectiveness of programs for the reintegration of war veterans into civilian life. The second section contains materials to assist the psychologist in implementing direct practical psychoeducational, psychodiagnostic, consultative, and psychocorrectional work in the context of the reintegration of veterans into civilian life; a set of psychodiagnostic methods aimed at studying the mental states and personality traits, symptoms of post-traumatic stress disorder, social adaptation and resources of the veteran's personality; a psychocorrectional training program for socio-psychological adaptation and improving the quality of life of veterans "My Life: Reboot". The third section is devoted to working with the veteran's family; a psychocorrectional program "Restoration by Family" is provided, which is aimed at developing psychological resources and abilities to overcome family difficulties, contains a set of methods for diagnosing family relationships and a detailed program of socio-psychological training. The developed methodological recommendations will be useful for persons involved in the processes of reintegration of veterans into civilian life - social workers, psychologists, specialists in supporting war veterans and demobilized persons.
Keywords: Україна; Науково-методичні видання. Scientific and methodical publications. Научно-методические издания; психологія; війна; реінтеграція ветеранів війни до цивільного життя; ветерани війни; психокорекція; військовослужбовці; перебування в умовах бойових дій; психологічні методики; тренінги; психокорекційна програма «Відновлення родиною»; Ukraine; psychology; war; war veterans; military personnel; psychocorrection; reintegration of war veterans into civilian life; Украина; война; психология