Умови прийняття на роботу військовозобов’язаних - Пуріга, І. П.; Puriha, I. P. (Правова наука і державотворення в Україні в контексті інтеграційних процесів: матеріали ХV Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Суми, 24 трав. 2024 р.). – Суми: СФ ХНУВС, 2024. – С. 168-169, 2024)
Відзначено, що роботодавець під час прийняття на роботу працівника, зобов’язаний не тільки надати повідомлення до початку роботи в ДПС за місцем обліку як платника ЄСВ про початок роботи, але і відповідну звітність до ТЦК та СП шляхом повідомлення про зміну облікових даних.

It was noted that the employer, when hiring an employee, is not only obliged to provide a notice before the start of work in the DPS at the place of registration as an EUS payer about the start of work, but also the corresponding reporting to the TCC and SP by means of a notification of a change in registration data.

Отмечено, что работодатель при принятии на работу работника обязан не только предоставить уведомление до начала работы в ГНС по месту учета в качестве плательщика ЕСВ о начале работы, но и соответствующую отчетность в ТЦК и СП путем уведомления об изменении учетных данных.
Keywords: прийняття на роботу; військовозобов’язаний; військово-обліковий документ; employment; conscript; military registration document; принятие на работу; военнообязанный; военно-учетный документ