Концептуальні засади правового регулювання досудового розслідування як стадії кримінального провадження : автореф. дис. - Дрозд, В. Г.; Drozd, V. H.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-7687-7138 (Харків, 2019)
Дисертація присвячена комплексному дослідженню теоретичних і прикладних питань, пов’язаних із правовим регулюванням досудового розслідування. В роботі розкрито сутність, значення та завдання досудового розслідування; розглянуто специфіку досудового слідства та особливості дізнання як форм досудового розслідування; розкрито функціональну спрямованість диференціації кримінальної процесуальної форми під час досудового розслідування. Узагальнено наукові погляди щодо сутності, значення та системи загальних положень досудового розслідування. Досліджено процесуальну діяльність слідчого, прокурора, слідчого судді щодо забезпечення прав, свобод і законних інтересів особи на стадії досудового розслідування; розкрито актуальні питання застосування європейських правових стандартів під час досудового розслідування. Охарактеризовано підстави та процесуальний порядок закриття кримінального провадження, а також звернення до суду з клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності, обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру. Надано пропозиції з удосконалення положень чинного кримінального процесуального законодавства України.

The dissertation is focused on the comprehensive study of theoretical and applied issues related to the legal regulation of prejudicial inquiry. The essence, significance and tasks of prejudicial inquiry have been revealed in the thesis; the specifics of pre-trial investigation and peculiarities of legal inquiry as forms of prejudicial inquiry have been considered; the functional orientation of the differentiation of the criminal procedural form during the prejudicial inquiry has been revealed. Scientific views on the essence, meaning and system of general provisions of prejudicial inquiry have been generalized. The procedural activity of an investigator, a prosecutor, an investigating judge in regard to ensuring the rights, freedoms and legal interests of a person at the pre-trial stage has been researched; the actual issues of the application of the European legal standards during the prejudicial inquiry have been revealed. The author has characterized the grounds and procedure for terminating criminal proceedings, as well as appeal to the court with a petition for the release of a person from criminal liability, a criminal act, a petition for the use of compulsory measures of medical or educational nature. Propositions on improving the provisions of the current criminal procedural legislation of Ukraine have been provided.

Диссертация посвящена комплексному исследованию теоретических и прикладных вопросов, связанных с правовым регулированием досудебного расследования. В работе раскрыта сущность, значение и задачи досудебного расследования; рассмотрена специфика досудебного следствия и особенности дознания как форм досудебного расследования; раскрыто функциональную направленность дифференциации уголовной процессуальной формы во время досудебного расследования. Обобщены научные взгляды относительно сущности, значения и системы общих положений досудебного расследования. Исследована процессуальная деятельность следователя по реализации прав, свободы и законные интересы человека на стадии досудебного расследования; установлено специфику прокурорского надзора в форме процессуального руководства; выделены особенности судебного контроля за соблюдением прав, свобод и законных интересов личности в уголовном производстве; раскрыты актуальные вопросы применения европейских правовых стандартов в ходе досудебного расследования. Даны предложения по совершенствованию положений действующего уголовного процессуального законодательства Украины.
Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня доктора юридичних наук
Conceptual Principles of Legal Regulation of Prejudicial Inquiry as a Stage of Criminal Proceedings
Дрозд, В. Г. Концептуальні засади правового регулювання досудового розслідування як стадії кримінального провадження : автореф. дис. ... д-ра юрид. наук : 12.00.09 / В. Г. Дрозд; МВС України, Харк. нац. ун-т внутр. справ. - Харків, 2019. - 40 с.
Keywords: Кримінально-процесуальне право. Criminal and Procedure Law. Уголовное процессуальное право; Автореферати дисертацій. Abstracts of Theses. Авторефераты диссертаций; 12.00.09; Україна. Ukraine. Украина; кримінальне провадження; уголовное производство; criminal proceedings; досудове розслідування; досудебное расследование; prejudicial inquiry; правове регулювання; правовое регулирование; legal regulation; стадія кримінального провадження; стадия уголовного производства; дізнання; дознание; inquiry; слідчий; следователь; investigator; прокурор; prosecutor; судовий контроль; судебный контроль; judicial control