Адміністративно-правовий механізм формування індивідуальних програм пробаційного нагляду: проблеми та перспективи розвитку - Коваль, В. В.; Koval, V. V. (Сучасні виклики та загрози системі національної стійкості України: [матеріали Круг. столу] (м. Вінниця, 20 черв. 2025 р.). – Вінниця: ГО МОПЛ, 2025. – С. 87-91, 2025)
Розглянуто адміністративно-правовий механізм формування індивідуальних програм пробаційного нагляду як важливого інструменту ресоціалізації засуджених осіб та запобігання рецидиву злочинів. Наголошено на відповідності цього інституту міжнародним стандартам кримінальної юстиції та одночасно підкреслено проблеми його нормативно-правового регулювання й практичної реалізації. Акцент зроблено на відсутності уніфікованих методичних підходів до оцінки ризиків та потребі вдосконалення правового забезпечення задля підвищення ефективності пробаційної системи в Україні.

The administrative and legal mechanism for the formation of individual probation supervision programs as an important tool for the resocialization of convicted persons and the prevention of recidivism is considered. The compliance of this institution with international standards of criminal justice is emphasized and at the same time the problems of its regulatory and legal regulation and practical implementation are emphasized. The emphasis is placed on the lack of unified methodological approaches to risk assessment and the need to improve legal support in order to increase the efficiency of the probation system in Ukraine.
Keywords: Україна; пробаційний нагляд; адміністративно-правовий механізм; ресоціалізація засуджених; засуджені; засуджені до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі; запобігання рецидиву; індивідуальні програми; Ukraine; probation supervision; administrative and legal mechanism; sentenced to non-custodial sentences; individual programs