The essence and content of principles of the regulatory framework for atypical forms of employment with the use of borrowed labour - Husarov, O.; Гусаров, О. (Підприємництво, господарство і право. - 2023. - № 3. - С. 13-18, 2023)
Мета статті полягає у встановленні кола, а також сутності та змісту принципів правового регулювання нетипових форм зайнятості з використанням запозиченої праці. У статті, спираючись на аналіз наукових поглядів учених та норм чинного законодавства, установлено коло та розкрито зміст ключових принципів правового регулювання нетипових форм зайнятості з використанням запозиченої праці. Відзначено, що сьогодні принципи правового регулювання запозиченої праці фактично не віднайшли свого законодавчого закріплення, що, безумовно, пов’язано з неякісним та неефективним регулюванням трудових правовідносин із досліджуваною категорією працівників, а отже, ця прогалина потребує усунення. З’ясовано, що сутність принципу юридичної відповідальності полягає у тому, що до юридичної відповідальності можуть притягуватися: а) запозичені працівники, які не виконують чи неналежним чином виконують свої трудові обов’язки; б) роботодавці – у разі порушення ними норм чинного законодавства, як трудового (по відношенню до працівників), так і цивільного, у разі порушення цивільно-правової угоди із суб’єктами, які є посередниками; в) приватні агентства з працевлаштування, які порушили норми чинного законодавства у відповідній сфері. Наголошено, що зростання ефективності праці забезпечує підвищення реального продукту і доходу, а тому воно є дуже важливим показником зростання підприємства. А отже, сутність окресленого вище принципу полягає у тому, щоб забезпечити якомога ефективніше використання трудових ресурсів у межах підприємства, чому, власне, і повинна сприяти така нетипова форма зайнятості, як запозичена праця.. Зроблено висновок, що сьогодні принципи правового регулювання нетипових форм зайнятості з використанням запозиченої праці фактично не віднайшли свого законодавчого закріплення, що, безумовно, пов’язано з неякісним та неефективним регулюванням трудових правовідносин із досліджуваною категорією працівників. Зазначена прогалина вимагає вирішення шляхом прийняття сучасного Трудового кодексу, у якому регулюванню нетипових форм зайнятості має бути приділено особливу увагу шляхом виділення окремого розділу.

The purpose of the article is to establish the scope, as well as the essence and content of the principles of the regulatory framework for atypical forms of employment with the use of borrowed labour. Results. The article, relying on the analysis of scientific perspectives of scholars and provisions of current legislation, establishes the scope and reveals the content of key principles of the regulatory framework for atypical forms of employment with the use of borrowed labour. It is noted that today, the principles of the regulatory framework for borrowed labour have not actually found their legislative consolidation, which is undoubtedly due to a poor and inefficient regulatory framework for labour relations with the category of employees under study, and therefore this gap needs to be addressed. It is revealed that the essence of the principle of legal liability is that legally liable may be: a) borrowed employees who do not perform or improperly perform their labour duties; b) employers, in case of violation of the applicable labour law (in relation to employees) and civil law, in case of violation of a civil law agreement with intermediary entities; c) private employment agencies that have violated the applicable provisions of law in the relevant field. It is emphasised that the growth of labour efficiency ensures an increase in real product and income, and therefore it is a very important indicator of enterprise growth. Therefore, the essence of the above principle is to ensure the most efficient use of labour resources within the enterprise, which should be facilitated by such atypical form of employment as borrowed labour. Conclusions. The author concludes that as of today, the principles of the regulatory framework for atypical forms of employment with the use of borrowed labour have not actually found their legislative consolidation, which is undoubtedly due to a poor and inefficient regulatory framework for labour relations with the category of employees under study. This gap needs to be addressed through the adoption of a modern Labour Code, which should focus on regulating of atypical forms of employment in a separate chapter.

В статье, опираясь на анализ научных взглядов ученых и норм действующего законодательства, установлен круг и раскрыто содержание ключевых принципов правового регулирования нетипичных форм занятости с использованием заимствованного труда. Отмечено, что сегодня принципы правового регулирование заимствованного труда фактически не нашли своего законодательного закрепления, что, безусловно, связано с некачественным и неэффективным регулированием трудовых правоотношений с исследуемой категорией работников, а следовательно, этот пробел требует устранения.
Сутність та зміст принципів правового регулювання нетипових форм зайнятості з використанням запозиченої праці
Keywords: принципи; правове регулювання; нетипові форми зайнятості; запозичена праця; principles; regulatory framework; atypical forms of employment; borrowed labour; принципы; правовое регулирование; нетипичные формы занятости; заимствованный труд