До питання становлення підрозділів Національної поліції України із забезпечення безпечного освітнього середовища в закладах загальної середньої освіти - Кікінчук, В. Ю.; Kikinchuk, V. Yu. (Злочинність і протидія їй в умовах війни та у повоєнній перспективі: міждисциплінарна панорама : зб. тез доп. ІІ Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 16 квіт. 2025 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2025. – С. 494-496, 2025)
Діяльність підрозділів Національної поліції України із забезпечення безпечного освітнього середовища в закладах загальної середньої освіти охоплює не лише фізичний захист, але й постійний обмін інформацією з закладами загальної середньої освіти та іншими суб’єктами. При цьому інспектор служби освітньої безпеки має відігравати активну роль у такому обміні інформацією, проводити різного роду опитування серед учнів, налагоджувати довірливі відносини з кожним окремим, учнем, вчителем чи керівником.

The activities of the National Police of Ukraine units to ensure a safe educational environment in secondary education institutions include not only physical protection, but also constant exchange of information with secondary education institutions and other entities. At the same time, the inspector of the educational security service should play an active role in such exchange of information, conduct various types of surveys among students, and establish trusting relationships with each individual, student, teacher, or principal.
Keywords: підрозділи Національної поліції України із забезпечення безпечного освітнього середовища; поліція; служба освітньої безпеки; заклади середньої освіти; зарубіжний досвід; units of the National Police of Ukraine for ensuring a safe educational environment; police; educational security service; secondary education institutions; foreign experience