Доброчесність державних службовців - Музичук, Е. О.; Muzychuk, E. O.; Едуард Музичук (Протидія корупції: правове регулювання і практичний досвід : тези доп. Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 28 жовт. 2022 р.). – Харків : ХНУВС, 2022. – С. 135-136, 2022)
Узагальнено основні фактори, які сприяють появі корупції та її функціонуванню, а також ускладнюють її викорінення: недостатній рівень доброчесності окремих службовців, зловживання владою, відсутність критичного ставлення більшості громадян до проявів побутової корупції та сприйняття незаконного матеріального заохочення як дієвого інструмента для вирішення питань. Зазначено, що для спонукання тих державних чиновників, які не бажають добровільно демонструвати свою доброчесність, було запроваджене обов’язкове електронне декларування їхніх статків і майна. Окрім цього, в Україні активним чином реалізовуються методи цифровізації державних послуг за для підвищення прозорості цих процесів.

The main factors that contribute to the emergence of corruption and its functioning, as well as complicate its eradication, are summarized: the insufficient level of integrity of individual employees, abuse of power, the lack of a critical attitude of the majority of citizens towards manifestations of domestic corruption and perception of illegal material incentives as an effective tool for resolving issues. It is noted that in order to encourage those government officials who do not wish to voluntarily demonstrate their integrity, mandatory electronic declaration of their wealth and property was introduced. In addition, in Ukraine, methods of digitalization of public services are actively being implemented in order to increase the transparency of these processes.

Обобщены основные факторы, способствующие появлению коррупции и ее функционированию, а также усложняют ее искоренение: недостаточный уровень добродетели отдельных служащих, злоупотребление властью, отсутствие критического отношения большинства граждан к проявлениям бытовой коррупции и восприятие незаконного материального поощрения как действенного инструмента для решения вопросов. Отмечено, что для побуждения государственных чиновников, которые не желают добровольно демонстрировать свою добродетель, было введено обязательное электронное декларирование их состояния и имущества. Кроме этого, в Украине активным образом реализуются методы цифровизации государственных услуг для повышения прозрачности этих процессов.
Keywords: Кримінологія. Criminology. Криминология; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Державне адміністративне управління. Адміністративна діяльність. State Administration. Administrative Activity. Государственное административное управление. Административная деятельность; корупція; corruption; коррупция; протидія корупції; counteraction to corruption; противодействие коррупции; доброчесність; virtue; добродетель; державні службовці; government officials; государственные служащие