Щодо проблематики визначення сутності адміністративних повноважень господарських судів - Шатерніков, М. І.; Shaternikov, M. I. (Наше право. - 2015. - № 6. - С. 76-80, 2015)
Розглянуто існуючі в правознавстві погляди на зміст та сутність поняття “повноваження”, акцентовано увагу на його складових: права й обов’язки. Проаналізовано теоретичні підходи щодо визначення сутності поняття “права”. Наголошено, що під час визначення повноважень господарських судів, їх права необхідно характеризувати із суб’єктивної сторони. Визначено сутність категорії “юридичний обов’язок”. Розглянуто підходи щодо розуміння поняття “адміністративний”, встановлено його зв’язок із категорією “повноваження”. Вироблено авторське бачення розуміння поняття “адміністративні повноваження господарських судів”.

The existing jurisprudence in the views on the content and nature of the concept of “authority”, also focused on its components: the rights and duties. The theoretical approaches to defining the essence of the concept of “law” It is noted that the determination of the economic powers of the courts, their rights should be characterized subjectively. The essence of the category of “legal obligation”. The approaches to the understanding of the concept of “administrative”, set its connection with the category of “authority”. Produced author’s vision of understanding the concept of “administrative powers of economic courts”.

Рассмотрены существующие в правоведении взгляды на содержание и сущность понятия “полномочия”, акцентировано внимание на его составляющих: права и обязанности. Проанализированы теоретические подходы к определению сущности понятия “права”. Отмечено, что при определении полномочий хозяйственных судов, их права необходимо характеризовать с субъективной стороны. Определена сущность категории “юридическая обязанность”. Рассмотрены подходы к пониманию понятия “административный”, установлена его связь с категорией “полномочия”. Представлено авторское видение понимание понятия “административные полномочия хозяйственных судов”.
Keywords: адміністративні повноваження; administrative powers; административные полномочия; господарські суди; commercial courts; хозяйственные суды; суб’єктивні права; subjective rights; субъективные права; юридичний обов’язок; legal obligation; юридическая обязанность