Правове регулювання боротьби проти пияцтва в 1920-ті роки в УСРР та в сучасній Україні: порівняльний аналіз - Головко, О. М.; Holovko, O. M.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-1459-5434; Греченко, В. А.; Grechenko, V. A.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-6046-0178; Марцеляк, С. М.; Martseliak, S. M. (Право і безпека. - 2020. - № 3 (78). - С. 114-120, 2020)
Здійснено порівняльний аналіз правового регулювання попередження алкоголізму в 1920-ті роки в Українській СРР та 100 років по тому в незалежній Україні. Правове регулювання попередження алкоголізму в 1920-ті роки здійснювалося шляхом обмеження виробництва та продажу алкоголю (до 1925 р.), боротьби із самогоноварінням, залучення міліції для затримання пияків і тих, хто скоїв злочин у стані сп’яніння. Певне значення мали рішення щодо посилення просвітницької роботи та демонстрування шкідливості вживання алкоголю. На сучасному етапі для попередження алкоголізму використовуються адміністративні та профілактичні заходи, проведення яких покладається на поліцію.

The author has accomplished a comparative analysis of the legal regulation of alcoholism prevention in 1920s in the Ukrainian SSR and 100 years later in independent Ukraine. The main aspects of this activity, common and special in it during each of the considered historical periods have been outlined.

Сделан сравнительный анализ правового регулирования предупреждения алкоголизма в 1920-е годы в Украинской ССР и 100 лет спустя в независимой Украине. Правовое регулирование предупреждения алкоголизма в 1920-е годы осуществлялось путем ограничения производства и продажи алкоголя (до 1925 г.), борьбы с самогоноварением, привлечением милиции для задержания пьяных и тех, кто совершил преступление в состоянии опьянения. Определенное значение имели решения по усилению просветительской работы, демонстрация вредности употребления алкоголя. На современном этапе для предупреждения алкоголизма используются административные и профилактические меры, применение которых возлагается на полицию.
Legal Regulation of Fighting against Alcoholism in 1920s in the USSR and in Modern Ukraine: Comparative Analysis
Правовое регулирование борьбы против пьянства в 1920-е годы в УССР и в современной Украине: сравнительный анализ
Головко, О. М. Правове регулювання боротьби проти пияцтва в 1920-ті роки в УСРР та в сучасній Україні: порівняльний аналіз / Олександр Миколайович Головко, Володимир Анатолійович Греченко, Світлана Миколаївна Марцеляк // Право і безпека. - 2020. - № 3 (78). - С. 114-120. -DOI:https://doi.org/10.32631/pb.2020.3.15.
Головко, О. М., Греченко, В. А. і Марцеляк, С. М. (2020) «Правове регулювання боротьби проти пияцтва в 1920-ті роки в УСРР та в сучасній Україні: порівняльний аналіз», Право і безпека, 78(3), с. 114-120. doi: 10.32631/pb.2020.3.15.
Keywords: Державне адміністративне управління. Адміністративна діяльність. State Administration. Administrative Activity. Государственное административное управление. Административная деятельность; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Історія. History. История; історико-правовий аналіз; историко-правовой анализ; historical and legal analysis; міліція; милиция; militia; пияцтво; пьянство; drunkenness; попередження алкоголізму; предупреждение алкоголизма; prevention of alcoholism; правове регулювання; правовое регулирование; legal regulation; Органи внутрішніх справ. Internal affairs agencies. Органы внутренних дел; органы внутренних дел; Internal Affairs Agencies; Національна поліція України. National police of Ukraine. Национальная полиция Украины; Национальная полиция Украины; National police of Ukraine; поліція; полиция; police; боротьба проти пияцтва; борьба против пьянства; fight against alcoholism