Призонізація як фактор кримінального радикалізму серед засуджених до позбавлення волі - Черевко, К. О.; Cherevko , K. O.; Кирило Черевко (Вісник Кримінологічної асоціації України. – 2023. – № 2 (29). – С. 127-135, 2023)
Стаття присвячена дослідженню призонізації як фактору кримінального радикалізму серед засуджених. Встановлено, що кримінальний радикалізм серед засуджених до позбавлення волі – явище вкрай небезпечне, що окрім загальнокримінальних має й політико-дестабілізуючу властивість, що особливо гостро проявляється в умовах російсько-української війни. Істотним чинником кримінального радикалізму є призонізація – комплексниий соціальний феномен, може розумітися у двох вимірах: як внутрішній процес закріплення за ув’язненим особливих, зумовлених «тюремним» середовищем криміногенних якості і як зовнішньо спрямований процес негативного впливу засуджених, звільнених з місць позбавлення волі на соціальне середовище, позапенітеніарну культуру, привнесення до неї елементів кримінальної, тюремної субкультури. Значний потенціал підвищення ефективності протидії призонізації та кримінальному радикалізму серед засуджених вбачається у трансформації як кримінальновиконавчої системи, так і кримінальної юстиції в цілому, зниження частки ув’язнених у структурі засуджених, в тому числі й через розширення можливостей пробації, активній участі громадськості.

The article is devoted to the study of imprisonment as a factor of criminal radicalism among convicts. It has been established that criminal radicalism among those sentenced to imprisonment is an extremely dangerous phenomenon, which, in addition to general criminal features, also has a politically destabilizing feature, which is especially acutely manifested in the conditions of the Russian-Ukrainian war. An essential factor in criminal radicalism is incarceration - a complex social phenomenon, which can be understood in two dimensions: as an internal process of fixing special criminogenic qualities in the prisoner, determined by the "prison" environment, and as an externally directed process of negative influence of convicts, released from places of deprivation of liberty, on social environment, extra-penitentiary culture, bringing to it elements of criminal, prison subculture. A significant potential for increasing the effectiveness of combating imprisonment and criminal radicalism among convicts can be seen in the transformation of both the criminal enforcement system and criminal justice as a whole, the reduction of the share of prisoners in the structure of convicts, including through the expansion of probation opportunities, active public participation.

Исследована призонизация как фактор криминального радикализма среди осужденных. Установлено, что уголовный радикализм среди осужденных к лишению свободы – явление крайне опасное, которое кроме общеуголовных обладает и политико-дестабилизирующим свойством, что особенно остро проявляется в условиях русско-украинской войны. Значительный потенциал повышения эффективности противодействия призонизации и криминальному радикализму среди осужденных усматривается в трансформации как уголовно-исполнительной системы, так и уголовной юстиции в целом, снижение доли заключенных в структуре осужденных, в том числе и через расширение возможностей пробации, активном участии общественности.
Prisonization as a factor of criminal radicalism among prisoners
Keywords: злочинність; кримінальний радикалізм; засуджені; установа виконання покарань; призонізація; детермінація; протидія; crime; criminal radicalism; convicts; penal institution; imprisonment; determination; resistance; преступность; криминальный радикализм; осужденные; учреждение исполнения наказаний; призонизация; детерминация; противодействие