Ризики у логістичній діяльності та проблеми їх зменшення в сучасних умовах господарювання - Пушкар, О. І.; Pushkar, O. I.; Ковальський, В. С.; Kovalskyi, V. S.; Кравченко, Н. В.; Kravchenko, N. V. (Європейський вектор економічного розвитку. - 2020. - № 2. - С. 85–93, 2020)
Розглянуто питання виникнення ризиків логістичної діяльності, природа їх виникнення та особливості саме логістичних ризиків. Наведено класифікацію ризиків за певними ознаками та причини їх виникнення. Надано визначення логістичного ризику, наведено види логістичних ризиків залежно від етапів логістичної діяльності та джерела їх виникнення, зазначено заходи щодо їх уникнення або зменшення. Увагу приділено ризикам митного оформлення, транспортування та страхування вантажів. Особливого значення набувають ці ризики в умовах міжнародних перевезень, які конкретизують правила ІНКОТЕРМС. Охарактеризований процес управління ризиками в логістичних системах. Рекомендовано принципи побудови системи управління ризиками в логістичній діяльності вітчизняних підприємств. Визначено етапи управління ризиками логістичної діяльності на підприємствах різних галузей та видів діяльності. Відзначено, що однією з основних причин, які збільшили можливості виникнення ризиків в логістичній діяльності, є економічна нестабільність в глобальному середовищі, викликана карантинними обмеженнями та коливаннями на валютному ринку. Все це негативно позначилося на усіх напрямах підприємницької діяльності, зокрема збільшенням рівня невпевненості та невизначеності у відносинах підприємств з контрагентами, що задіяні в логістичному ланцюжку. Розглянуто можливі шляхи та методи мінімізації ризиків логістичної діяльності підприємств та організацій, рекомендовано стратегії мінімізації ризиків в логістичній діяльності підприємств.

The question of the occurrence of risks in logistics activities, the nature of their occurrence and the specifics of logistics risks are considered. The classification of risks according to certain characteristics and the reasons for their occurrence are given. The definition of logistics risk is provided, the types of logistics risks are given depending on the stages of logistics activity and the source of their occurrence, measures to avoid or reduce them are indicated.

Рассмотрены вопросы возникновения рисков логистической деятельности, природа их возникновения и особенности. Приведена классификация рисков по определенным признакам и причины их возникновения. Даны определения логистического риска, приведены виды логистических рисков в зависимости от этапов логистической деятельности и источника их возникновения, указаны меры по их избеганию или уменьшению.
Keywords: логістична діяльність; logistics activity; логистическая деятельность; ризики; risks; риски; управління логістичними ризиками; logistics risk management; управление логистическими рисками; мінімізація ризиків; minimization of risks; минимизация рисков