Організаційно-правові основи функціонування громадських організацій в Україні : автореферат дисертації - Крутило, О. О.; Krutylo, O. O.; Шевченко, А. Є. - науковий керівник (Харківський національний університет внутрішніх справ, 2025)
Дисертація присвячена дослідженню теоретико-правових проблем регулювання сфери діяльності громадських організацій в Україні. Доцільність проведеного наукового дослідження зумовлена змістом демократичних змін, які отримали свій початок із ухвалення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року, Акту проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року. Запроваджені загальнодержавні заходи набули якісно нових якостей із прийняттям Конституції України. Такі зміни нерозривно пов’язані з динамічними процесами в суспільному житті українського народу, які перманентно відбуваються в соціальній, політичній, економічній та інших сферах. Водночас поступальний рух України на напрямках вступу до Європейського Союзу та НАТО сприяє підвищенню рівня контролю з боку суспільства за діяльністю державно-владних інституцій, протидії силами небайдужих пересічних українців проявам корупції та незаконного збагачення представників органів влади, місцевого самоврядування та інших утворень, які дотичні до розв’язання побутових, робочих та інших проблем.

The dissertation is devoted to the study of theoretical and legal problems of regulating the sphere of activity of public organizations in Ukraine. The feasibility of the conducted scientific research is due to the content of democratic changes, which began with the adoption of the Declaration on State Sovereignty of Ukraine on July 16, 1990, the Act of Proclamation of Independence of Ukraine on August 24, 1991. The introduced nationwide measures acquired qualitatively new qualities with the adoption of the Constitution of Ukraine. Such changes are inextricably linked with dynamic processes in the public life of the Ukrainian people, which permanently occur in the social, political, economic and other spheres. At the same time, Ukraine's progressive movement towards joining the European Union and NATO contributes to increasing the level of public control over the activities of state and government institutions, counteracting the manifestations of corruption and illegal enrichment of representatives of government bodies, local governments and other entities related to solving domestic, labor and other problems by the forces of caring ordinary Ukrainians.
Organizational and legal foundations of the functioning of public organizations in Ukraine
Keywords: Україна; Автореферати дисертацій. Abstracts of Theses; Abstracts of Theses; Ukraine; 12.00.01; громадська організація; громадське об’єднання; благодійна організація; волонтерство; держава і право; громадянське суспільство; правовий статус; правовий захист; правове регулювання; правозахисна організація; public organization; public association; charitable organization; volunteering; state; civil society; legal status; law; legal protection; legal regulation; human rights organization