Основні ознаки прощення боргу як правочину - Шимко, Ф. А.; Shymko, F. A. (Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Сер.: Юриспруденція. - 2015. - № 16, т. 2. - С. 43-46, 2015)
У статті аналізуються положення чинного законодавства України, які регулюють застосування прощення боргу, як способу припинення зобов’язань. Досліджуються основні ознаки прощення боргу як правочину. Обґрунтовується можливість звільнення кредитором боржника від обов’язку за первісним зобов’язанням виключно шляхом укладення двостороннього правочину. Доведена відсутність зустрічного надання, що підтверджує безоплатний характер прощення боргу.

The article analyzes provisions of current Ukrainian legislation governing use of debt forgiveness as a way of a discharge of obligations. It was investigated basic features of debt forgiveness as a deal. It was justified possibility of exemption by creditor from obligation on debtor’s primary obligation only through bilateral transaction. It was proved absence of a counter, which confirms grant nature of debt forgiveness.

В статье анализируются положения действующего законодательства Украины, регулирующие применение прощение долга, как способа прекращения обязательств. Исследуются основные признаки прощения долга как сделки. Обосновывается возможность освобождения кредитором должника от обязанности по первичному обязательству исключительно путем заключения двусторонней сделки. Доказано отсутствие встречного предоставления, что подтверждает безвозмездный характер прощения долга.
The main features of debt forgiveness as a deal
Основные признаки прощения долга как сделки
Keywords: прощення боргу; спосіб припинення зобов’язань; правочин; двосторонній правочин; безоплатний договір; debt forgiveness; way of a discharge of obligations; transaction; bilateral transaction; free contract; прощение долга; способ прекращения обязательств; сделка; двусторонняя сделка; безвозмездный договор